De Week van de Toegankelijkheid gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

’Zet hoteldeur open voor assistentiehonden’

De toegankelijkheid van hotels laat nog vaak te wensen over voor mensen met een geleidehond, blijkt uit onderzoek van KNGF Geleidehonden. Zij ervaren hotels als het minst toegankelijk ten opzichte van overheidsgebouwen, openbaar vervoer en winkels. 

Toegangsverbod assistentiehonden
Hierbij gaat het om ontoegankelijkheid in de breedste zin van het woord. Denk aan een entree met een hoge drempel, het ontbreken van een gehandicaptentoilet of een toegangsverbod voor geleidehonden. Geleidehondenbazen worden vanwege hun hond het vaakst geweigerd bij medische voorzieningen, gevolgd door hotels. Maar liefst 8 op de 10 hotels is volgens het onderzoek niet toegankelijk genoeg.

Restaurant
Er zijn uiteraard plekken waar de aanwezigheid van een geleidehond echt niet mogelijk is, zoals op een intensivecare-afdeling van een ziekenhuis. Maar plekken waar ook andere mensen zonder hond normaal gesproken probleemloos kunnen komen, moeten goed toegankelijk zijn. Denk aan de spreekruimte van een arts of een tafeltje in een restaurant.

Honden welkom
Sinds juli 2016 is er landelijke wetgeving waarin verplichte openstelling van openbare gelegenheden voor mensen met een handicap én geleidehond of assistentiehond is vastgelegd. KNGF Geleidehonden roept hotel-ondernemers op hun 'deuren open te zetten voor mensen met een handicap die gebruikmaken van een assistentie- of geleidehond'.

Lees verder 

geleidehond

Snel naar