De Week van de Toegankelijkheid gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

Goede dialoog in Venray

In Venray begon de Week van de Toegankelijkheid in het gemeentehuis. Namens het GehandicaptenPlatform Venray had de gemeente alle verenigingen uitgenodigd voor een goed gesprek over een toegankelijk verenigingsleven. Zo’n vijftien verenigingen waren op de uitnodiging ingegaan.

Meer dan dertig mensen praatten op 5 oktober mee in de raadszaal van Venray. Bijna allen actief als vrijwilliger in Venray: vaak actief in de gehandicaptenbeweging, vaak ook betrokken bij sport- of culturele activiteiten.

Meer dan een week
Gastspreker Esther van de Bor zette de toon met haar presentatie. Zij is bestuurslid bij Platform Gehandicapten Weert. Onder het motto ‘Geen Week van de Toegankelijkheid, maar een toegankelijk leven, voor iedereen…’ liet ze zien wat je allemaal kunt doen in één week. Overal in Weert gaan mensen met en zonder beperkingen samen aan de slag. Niet alleen rond sport, ook culturele verenigingen doen mee. Er is een workshop volksdansen, een voorleesmiddag in de bibliotheek, handboogschieten, sporten op de Slender You Fit banken en paratafeltennis.

Weten we wel wat mensen willen?
Daarna daagde Aartjan ter Haar, projectleider van de landelijke Week van de Toegankelijkheid, de aanwezigen uit. Ga met elkaar in gesprek: zo’n brede deskundigheid als hier, vind je niet zo snel bij elkaar. Vragen genoeg: Voetbalclub Servio, een club binnen de ggz Venray, zoekt andere teams waar ze tegen kunnen spelen. Hoe pak je dan aan?

Guus Willems is rolstoeltennisser bij TC Rodhe en speelt een of twee keer per week tegen iemand zonder beperkingen. ‘Al na de eerste vergadering hebben ze de paden naar de velden verbreed zodat ik met mijn rolstoel overal goed bij kan komen.’ Als een andere vereniging vertelt dat ze wel een toegankelijk aanbod hebben, maar geen deelnemers, reageert Ed Noordhuis van Iedereen Kan Sporten Noord-Limburg: ‘We hebben allemaal wel veel te bieden, maar weten we eigenlijk wel wat mensen willen, waar ze behoefte aan hebben?’

Lucien Peeters, wethouder van Welzijn in Venray, vatte de bijeenkomst goed samen in zijn tweet: ‘Goede dialoog in Venray rondom @toegankelijk #WvdT2015 met enthousiaste verhalen dankzij Gehandicapten Platform Venray.’

Snel naar