De Week van de Toegankelijkheid gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

Activiteitenkaart

Op de activiteitenkaart staan alle aangemelde activiteiten rond toegankelijkheid en toegankelijke horeca die tijdens van de Week van de Toegankelijkheid worden georganiseerd. U kunt zoeken op provincie of plaatsnaam.

Organiseert u ook een activiteit? Meld deze dan zelf aan via: Activiteiten organiseren.

Zoek een activiteit op ...

 

Alle activiteiten

Landelijk

Ongehinderd Testdag
03-10-2018
De Week van de Toegankelijkheid, de eerste week van oktober, gaat dit jaar over vrijetijdsbesteding en heeft als thema ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’ Onderdeel van de activiteiten is de Ongehinderd Testdag, de focus ligt daarbij op goede voorbeelden van toegankelijke plekken in de gemeente.

Doel van de dag is om op een leuke manier meer bewustwording te creëren over toegankelijkheid. Fysieke toegankelijkheid is tenslotte de voorwaarde voor een inclusieve gemeente.

Ongehinderd Testdag
Woensdagmiddag 3 oktober gaan honderden mensen met en zonder beperking op pad om locaties te testen op toegankelijkheid: restaurants, winkels en vrije tijdslocaties, maar ook openbare locaties zoals het gemeentehuis. Minister Hugo de Jonge (VWS) geeft op een centrale locatie het startsein, via live streaming wordt dit uitgezonden in alle gemeenten die meedoen met de dag.

Doet uw gemeente mee?
Gemeenten die meedoen, kunnen een prominente rol krijgen tijdens de Testdag. Dit betekent positieve exposure, maar ook een leuke en laagdrempelige manier om invulling te geven aan de Week van de Toegankelijkheid.

Voordelen aan deelname:
kant-en-klaar concept voor communicatie
een laagdrempelige invulling van de Week van de Toegankelijkheid
positieve aandacht voor uw gemeente
online en offline exposure door ervaren, enthousiaste ambassadeurs
samenwerking met lokale ervaringsdeskundigen

Aanmelden
In principe zijn aan de deelname geen kosten verbonden, met uitzondering van bijvoorbeeld een locatie (huur), catering etc. Ook gemeenten die niet ‘aangesloten’ zijn bij Ongehinderd, kunnen deelnemen aan de Testdag.

Meld u aan of stel u vraag via gemeenten@ongehinderd.nl
De eerste gemeenten hebben zich al aangemeld: Amersfoort, Den Haag, Haarlem, Haarlemmermeer, Hulst, Lelystad, Lisse, Schiedam, Westerveld en Zeist.

VN-verdrag
De Week van de Toegankelijkheid past goed bij de uitgangspunten van het VN-verdrag Handicap. In het VN-verdrag staat dat de samenleving, mensen met én zonder beperkingen, moet zorgen dat mensen met een beperking geen belemmeringen ervaren om mee te kunnen doen. Meer info: https://vng.nl/onderwerpenindex/dienstverlening-en-informatiebeleid/dienstverlening-aan-inwoners-en-ondernemers/nieuws/doe-mee-met-de-testdag-in-de-week-van-de-toegankelijkheid
Meer informatie
#Meedoen
College voor de Rechten van de Mens
17-09-2018
Het College voor de Rechten van de Mens ontwikkelde in het kader van het VN-verdrag ‘Handicap’ de campagne ‘Meedoen’ over het meedoen van mensen met een beperking. Doet jouw organisatie ook mee?

De campagne ‘Meedoen’
In deze campagne vragen we organisaties, bedrijven, sportverenigingen, politici en andere partijen om te laten zien dat zij meedoen aan het laten meedoen van mensen met een beperking. Zo laten zij zien dat het belangrijk is om mensen met een beperking volwaardig te laten deelnemen aan de samenleving, op alle terreinen.

Natuurlijk vragen we niemand om ‘even’ een hele verbouwing uit te voeren, gebarentaal te kennen én alle communicatie ook in braille beschikbaar te hebben. Wel vragen we iedereen een stapje te zetten binnen de mogelijkheden van de organisatie. In de campagne delen we de stappen en stapjes met elkaar, zodat collega’s en concurrenten kunnen zien dat het niet ingewikkeld, duur of moeilijk hoeft te zijn.

Inspiratie nodig? Op www.mensenrechten.nl/meedoen vind je goede voorbeelden, tips en foto’s van de andere deelnemers.

Hoe kunnen wij meedoen?
Organisaties en individuen kunnen op de website van de campagne een poster (met ‘Naam X doet mee’) maken. We vragen je deze poster op te hangen en een foto hiervan te verspreiden via jullie eigen communicatiekanalen.

In 5 kleine stappen kan je al meedoen:

Stap 1: Ga naar www.mensenrechten.nl/meedoen en maak zelf héél makkelijk een poster.

Stap 2: Print de poster op een zo groot mogelijk formaat (Hoe groter hoe beter, maar een A4-tje is ook goed)

Stap 3: Maak een foto met de poster en de mensen om wie het gaat. (Maakt niet uit met wat voor camera)

Stap 4: Upload de foto op de campagnepagina en vertel hoe jullie meedoen, wat jullie tip is voor andere organisaties om mee te kunnen doen, of waarom jij het belangrijk vindt om mee te doen.

Stap 5: Verspreid de foto, met eventueel daarbij een eigen boodschap over het VN-verdrag handicap, via jullie eigen social media-kanalen met een link naar www.mensenrechten.nl/meedoen, hashtag #meedoen en @MensenrechtenNL. En eventueel een oproep aan anderen om ook mee te doen.
Meer informatie

Alphen aan den Rijn
Running Blind
AAV'36
02-10-2018
Een visuele beperking is geen belemmering om toch te sporten met Running Blind. Je wordt namelijk gekoppeld aan een buddy die je gedurende de hele training helpt. Op deze manier kunnen we van beginnend tot gevorderd en van blind tot beperk zicht training geven. Het is wel nodig dat je enige basisconditie hebt, dus dat je wel kunt wandelen. Een deskundige trainster die al jarenlang Running Blind trainingen geeft in Leiden geeft de trainingen bij AAV’36.

Aanmelden: Aanmelden voor Running Blind kan door een email te sturen naar runningblind@aav36.nl.
Meer informatie

Groningen

Groningen
Speeltuinbendetest Oerrr speelnatuur Kardinge
Speeltuinbende
26-06-2018
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/kardinge/nieuws/natuurmonumenten-start-met-aanleg-speelnatuur-kardinge
Meer informatie

Friesland

Leeuwarden
Reuzen van Royal de Luxe in Leeuwarden
Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden, HOOR Friesland, TALANT, Komt het zien!, LF2018, met support van Stichting het Nieuwe Stads Weeshuis
17-08-2018
De Reuzen van Royal de Luxe komen naar Leeuwarden. Op 17, 18 en 19 augustus wandelen, eten, douchen en slapen ze in de Friese hoofdstad. We rekenen op reusachtige belangstelling van ruim 400.000 bezoekers. De precieze routes houden we daarom nog even geheim, we vertellen je op 10 augustus waar de Reuzen allemaal langs zullen wandelen. Kijk op 2018.nl voor de meest recente informatie. Omrop Fryslân en andere media zullen zeker verslag doen van het evenement.

Toegankelijkheid voor andersvaliden
Leeuwarden-Fryslân 2018 is voor iedereen en we zetten ons actief in om de events toegankelijk te maken voor iedereen. Voor een evenement als De Reuzen zijn er echter beperkingen die we niet kunnen wegnemen. Zo is de binnenstad afgesloten voor verkeer en zal het met 400.000 bezoekers moeilijk zijn om vrij te bewegen. We adviseren daarom om altijd met een begeleider te komen. Ook adviseren we om geen hulphonden mee te nemen in de mensenmassa omdat het mogelijk te druk is voor de hond.

Wat we wel/niet kunnen faciliteren
Besluit je om te komen? Hartstikke leuk! Om je bezoek mogelijk te maken hebben we een aantal zaken voor je kunnen faciliteren. Om daar gebruik van te maken is aanmelden noodzakelijk. Ook groepen andersvaliden kunnen zich aanmelden. Hoe dat werkt, lees je onderaan deze tekst.

Wat we hebben geregeld:
- Voor mensen met een Europese Gehandicaptenparkeerkaart is er een speciale (betaalde) parkeerplek.
- Voor rolstoelgebruikers en mensen die slecht ter been zijn is er op een aantal plekken een speciaal afgezet gebied (zie het overzicht van afgezette gebieden en tijden).
- Voor blinden en slechtzienden bieden we een Nederlandse audiobeschrijving (door Komt Het Zien!) in de afgezette gebieden.
- Rolstoeltoiletten zijn in de buurt van afgezette gebieden beschikbaar.

We hebben helaas niet een rustige route door de stad kunnen regelen. Ook is er geen kiss&ride plek bij de afgezette gebieden.

Omdat De Reuzen een visueel spektakel is, is met HOOR Friesland besloten om geen speciale voorzieningen voor doven en slechthorenden te treffen. Voor hen is het evenement gewoon toegankelijk.

Aanmelden
Als je gebruik wil maken van de geboden faciliteiten geef je dan zo snel mogelijk en uiterlijk dinsdag 7 augustus op via https://docs.google.com/forms/d/1HUxskwnpIxIaZMIU4T1MkKfUoBR41UQkUMU0A80XFUc/viewform?edit_requested=true .

Let op: Omdat we de beschikbare capaciteit willen verdelen over degenen die zich opgeven kun je je voor één dag opgeven en niet voor meerdere. Je kunt wel aangeven dat je de faciliteit bij voorkeur meerdere dagen gebruikt. Wanneer de ruimte er is zullen we die bieden.

Accreditatie
Je kunt (met uitzondering van de rolstoeltoiletten) alleen van de faciliteiten gebruik maken op vertoon van een accreditatiebandje. Dat wordt door de organisatie aan je gegeven. Na bevestiging van jouw aanmelding ontvang je uitleg over hoe je dat bandje krijgt. NB Wanneer je een niet-zichtbare beperking hebt kan het zijn dat de vrijwilligers bij ophalen van je bandje of bij de speciaal ingerichte vakken vragen naar een officieel document als een Begeleiderspas of Autipas.

Het promotiefilmpje van Culturele Hoofdstad van de Reuzen met audiobeschrijving!
https://vimeo.com/komthetzien/reuzen

Graag tot bij De Reuzen!
Met hartelijke groet,

Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden, HOOR Friesland, TALANT, Komt het zien!, LF2018, met support van Stichting het Nieuwe Stads Weeshuis
Meer informatie
Achtkarspelen
Swaddekuier Fries Wandelfestival
Wandelsportorganisatie Nederland
07-07-2018
2018 is het jaar van de culturele hoofdstad in Fryslân met heel veel evenementen en daaraan moet iedereen mee kunnen doen. Ook de Swaddekuier is een onderdeel van culturele hoofdstad en in dit jaar doet iedereen mee, ook de rolstoelgebruikers.
Speciaal voor deze rolstoelgebruikers is een route ontworpen waarbij ieder die zich in een rolstoel voortbeweegt ook mee kan doen met deze wandeltocht op zaterdag 7 juli over 10 km. Er is ook op deze route verzorging onderweg en er is entertainment in de vorm van muziek.
Meer informatie

Drenthe

Dwingeloo
Ongehinderd Testdag in Dwingeloo
03-10-2018
Op woensdag 3 oktober, tijdens de 'Week van de Toegankelijkheid', neemt gemeente Westerveld vanuit De Weyert in Dwingeloo deel aan de allereerste landelijke testdag. Tijdens de testdag beoordelen inwoners de toegankelijkheid van onder andere restaurants en winkels en plaatsen de beoordeling op de Ongehinderd app. Het thema van de 'Week van de Toegankelijkheid’ is dit jaar ‘Lekker vrij’ en staat in het teken van toegankelijk recreëren. Het doel van deze dag is om meer bewustwording te creëren over toegankelijkheid.
Meer informatie
Assen
Bustoer langs plekken en organisaties in Drenthe waar wordt gewerkt aan toegankelijkheid
Provincie Drenthe en gemeenten
03-10-2018
Drie bustoer langs plekken en organisaties in Drenthe waar wordt gewerkt aan toegankelijkheid
Meer informatie
Emmen-Zwartemeer
Excursie Bargerveen
OSOG Emmen
02-10-2018
Met een beperking door ondoordringbaar hoogveen??
Een makkie met de “Veenland Express”

De OSOG organiseert 2 oktober in “de week van de toegankelijkheid” een excursie door het Bargerveen in Zwartemeer. Dit onder begeleiding van een boswachter van Staatsbosbeheer.
We gaan dan met de Veenland Express door het Bargerveen en naar de schaapskudde. De Veenland Express is een unieke dubbeldeks huifkar die plaats biedt aan 60 personen en is ook toegankelijk voor mindervaliden.Het Bargerveen, in natuurgebied Veenland is een klein maar bijzonder restant van het ooit 300.000 hectare grote Boertangermoeras. Het veen leeft hier weer. Net als bijna 300 vogelsoorten, zo’n 40 soorten libellen, 30 soorten dagvlinders en bijna 900 nachtvlindersoorten. Je komt er ook adders en vleesetende planten tegen. De stilte is oorverdovend, de leegte on-Nederlands.

2 oktober verzamelen we ons om 13.00 bij de Werkschuur Bargerveen, kamerlingswijk OZ 83, postcode 7894 AJ te Zwartemeer. Hier zijn we dan ook rond 17.00 terug.
Bij aankomst krijgt u koffie of thee en onderweg word er even gestopt bij een restaurant

Voor aanmelding of vragen neem dan contact op met:

Ina Noorlander 0591-643731 of via famnoorlander@hotmail.com
Pascal de Haas 06-27868360 of via pascaldehaas@yahoo.com

Doe het snel want vol is vol
Meer informatie
Emmen
Drentse Fiets4daagse is nu toegankelijk voor de mensen met een beperking
Drentse fiets4Daagse en de OSOG
24-07-2018
Het is nu mogelijk bij 4 start plaatsen van de Drentse fiets4Daagse te staren voor de RollOn routes, routes die maximaal 25 á 30 km zijn. Emmen, Norg, Assen en Meppel. hebben dit jaar nu deze routes. Deze routes zijn geschikt voor deelnemers die gebruik maken vervoersmiddelen als scootmobielen, elektrische aangedreven rolstoelen, Wheely, driewieler enz.
Dit houd o.a in dat er een servicebus op de route meerijdt, er gehandicaptentoiletten aanwezig zijn bij controle posten en de route goed begaan is voor rolstoelers.
Daar waar de route afwijk van 30/40 km wordt dit duidelijk aangegeven door middel van een onderbordje RollOn.
Meer informatie
Assen
Bijeenkomst Werkgroep Toegankelijk Drenthe
De Werkgroep Toegankelijk Drenthe bestaat uit: Provincie Drenthe , Gemeente Assen & Meldpunt Discriminatie Drenthe
03-07-2018
Sinds dit jaar werken de Drentse gemeenten op dit thema intensief samen met de Provincie Drenthe om Toegankelijkheid goed onder de aandacht te brengen. Want in Drenthe vinden we het belangrijk dat iedereen zonder belemmeringen mee kan doen!

Maar om daar een goede vorm aan te kunnen geven, hebben we uw kennis en ervaringen nodig. Daarom nodigen wij u graag uit om samen met ons na te denken over de invulling van de Week van de Toegankelijkheid en de verdere agendering daarvan op 3 juli in het provinciehuis van Drenthe in Assen.

Het programma ziet er als volgt uit:

10.00 uur inloop
10.30 uur presentatie voorlopige ideeën
11.00 uur ideeën verder uitwerken in groepen
12.00 uur plenaire terugkoppeling & afronding

Graag vernemen wij uiterlijk 26 juni van u of u aanwezig bent bij de bijeenkomst en zien uit naar uw komst!

Met vriendelijke groeten,
Namens de Drentse gemeenten en Provincie Drenthe,
Werkgroep Toegankelijk Drenthe.

Aanmelden bij: J.Rinsampessy@drenthe.nl
Meer informatie

Flevoland

Almere
Almere: toegankelijkheid testen, ervaringen opdoen en de Floriade Inclusief
Adviesgroep VN-verdrag in de Praktijk (ViP), De Creatieve Motor
03-10-2018
Vanaf 12.45 uur is iedereen welkom bij Cafe op 2 tegenover het stadhuis voor de gezamenlijke aftrap met wethouder Jerzy Soetekouw.
Doel van de dag is om op een leuke manier meer bewustwording te creëren over toegankelijkheid in Almere. Tijdens de middag worden inwoners van Almere gevraagd om de toegankelijkheid van locaties in kaart te brengen. Dit kan heel eenvoudig door een beoordeling te plaatsen in de Ongehinderd app. Gemakkelijk te downloaden voor mobiel. Iedereen, met of zonder beperking, mag meedoen!

Programma in Almere
Vanaf 12.45 uur is iedereen welkom in Café op 2. Om 13.00 uur is de uitzending vanuit Zeist van de landelijke kick-off van de Ongehinderd Testdag met Minister Ollongren, Otwin van Dijk (burgemeester Oude IJsselstreek). De aftrap is op scherm te volgen in Café op 2. Vervolgens kan iedereen de toegankelijkheid van Almere gaan beoordelen tot de gezamenlijke afsluiting om 15.30 uur. Vanuit Café op 2 zal er om 14.30 uur een rondleiding gestart worden naar de nieuwe bibliotheek. De bibliotheek doet veel voor mensen met een beperking.
Naast het testen van locaties in Almere kunt zichzelf ook een handicap aanmeten. Hiervoor zijn diverse organisaties uitgenodigd. U kunt ervaren hoe het is als u blind bent, moeilijk kunt praten of doof bent. Ook zal de Floriade aanwezig zijn met een uitleg over hoe zij de komende Floriade toegankelijk willen maken voor iedereen. De meest inclusieve Floriade tot nu toe. Deze middag wordt georganiseerd door VIP. De samenwerkende organisaties in Almere rond personen met een beperking.

Stichting SOGA, NAH Forum, Oogvereniging, Disability Studies in Nederland, Doven en Slechthorenden, Kwintes cliëntenraad, Inloophuis de Ruimte, Stichting Paladijn, Bureau Gelijke Behandeling Flevoland, Triade en Stichtingen De Creatieve Motor en ABRI G-KRACHT politiek panel.

Meer informatie

Noord-Brabant

Bergen op Zoom
Toekennen Toegankelijkheidssticker
05-10-2018
Het beoordelen van de toegankelijkheid in het centrum en het toekennen van de Toegankelijkheidssticker.
Meer informatie
Etten-Leur
TAFELS VAN TOEGANKELIJKHEID
ZET
04-10-2018
In de Week van de Toegankelijkheid wil Zet graag met je aan tafel om Nederland beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Om samen met andere partijen te bespreken hoe je dat het beste aanpakt en hoe we de juiste krachten kunnen bundelen om ‘meters te maken’. En natuurlijk om te bekijken hoe we ervaringsdeskundigen optimaal kunnen laten participeren. Niet alleen door te profiteren van verbeteringen, maar ook bij het inventariseren van verbeterpunten en het realiseren daarvan.
2 oktober | De Ideeënfabriek, Liessentstraat 9a, 5405 AH Uden 4 oktober | Het Turfschip, Schipperstraat 2, 4871 KK Etten-Leur < Kies je eigen locatie en programma

Ons idee: jij brengt jóuw plannen en ideeën in, wij onze ruime ervaring op het gebied van integrale toegankelijkheid en inclusie. Je hebt de keuze uit zes thema’s, twee data en twee sfeervolle locaties. Het programma begint om 15.00 uur en duurt tot na de spits, zodat je filevrij naar huis rijdt. We hopen dat je er bij kunt zijn!

https://www.wijzijnzet.nl/agenda/evenement/de-tafels-van-toegankelijkheid
Meer informatie
Overloon
Opnames Noord Brabant vanwege dat we een samenspeeltuin zijn
Stichting Recreatie en Meer
03-10-2018
We hebben een speeltuin die in vele opzichten geschikt is voor kinderen met een beperking, zowel in de toestellen als in de paden. Ook wordt er dagbesteding aan gekoppeld waardoor wij een samenspeeltuin zijn in vele opzichten. Fase 1 is voltooid en dat vieren we.
Meer informatie
Uden
TAFELS VAN TOEGANKELIJKHEID
ZET
02-10-2018
2 OKTOBER 2018 (19:15)
In de Week van de Toegankelijkheid wil Zet graag met je aan tafel om Nederland beter toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. Om samen met andere partijen te bespreken hoe je dat het beste aanpakt en hoe we de juiste krachten kunnen bundelen om ‘meters te maken’. En natuurlijk om te bekijken hoe we ervaringsdeskundigen optimaal kunnen laten participeren. Niet alleen door te profiteren van verbeteringen, maar ook bij het inventariseren van verbeterpunten en het realiseren daarvan.
• 2 oktober | De Ideeënfabriek, Liessentstraat 9a, 5405 AH Uden • 4 oktober | Het Turfschip, Schipperstraat 2, 4871 KK Etten-Leur

Kies je eigen locatie en programma

Ons idee: jij brengt jóuw plannen en ideeën in, wij onze ruime ervaring op het gebied van integrale toegankelijkheid en inclusie. Je hebt de keuze uit zes thema’s, twee data en twee sfeervolle locaties. Het programma begint om 15.00 uur en duurt tot na de spits, zodat je filevrij naar huis rijdt. We hopen dat je er bij kunt zijn!

https://www.wijzijnzet.nl/programmas/de-tafels-van-toegankelijkheid
Meer informatie
Stevensbeek
20 tal creatieve activiteiten
Ambachtelijke Wilgentenen vlechterij
01-10-2018
Vlechten met wilgentenen, werken met wilgenstokken, schilderen, en nog veel meer
Meer informatie
Bergen op Zoom
Lekker vrij! Statten in een toegankelijke binnenstad
Diverse organisaties
01-10-2018
Als het om vrijetijdsbesteding gaat denk je al gauw aan winkelen in de historische binnenstad van Bergen op Zoom. Een terrasje pikken of een ijsje eten bij een van onze ijssalons. Ook een bezoek aan een van de talrijke evenementen die in Bergen op Zoom georganiseerd worden staat op het verlanglijstje. Dat is allemaal geen probleem als je goed ter been bent. Onze binnenstad is heel wat minder toegankelijk voor bijna 20 procent van de Bergse bevolking. Dan is het statten en deelnemen geen vanzelfsprekendheid. De Week staat dit jaar in het teken van toegankelijk recreëren en doen wat jezelf wilt. Doet u ook mee?

Met veel plezier en enthousiasme wil VVD Plus het initiatief nemen om in Bergen op Zoom, samen met betrokken organisaties (oa. Stichting Alzheimer, KansPlus, Wévigé, Ooboz, Reumavereniging Bergen op Zoom), aandacht te vragen voor een toegankelijke binnenstad.

In de Week van de Toegankelijkheid vinden de volgende activiteiten plaats:
-Theater
-Uitreiken van toegankelijkheidscertificaat
-Scholen worden betrokken: Dialoog in het duister
-Demonstraties: bijv. rolstoel(on)vriendelijkheid binnenstad
-Symposium
Contactpersoon: Hans Kersten (hanskersten91@gmail.com)
Meer informatie
Bergen op Zoom
Het leven met een visuele beperking - Basisschool Sancta Maria
01-10-2018
Thema les voor basisscholen Om basisschoolkinderen te laten ervaren hoe het is om blind te zijn, maar vooral om aan te geven dat je ook dan nog volop mogelijkheden hebt.
Meer informatie
Breda
Diverse activiteiten
BredavoorIedereen
29-09-2018
- De aftrap in Breda is op 29 september met de knaller NAC-PSV.
Beide clubs hebben vanouds al een sterke betrokkenheid bij mensen met een beperking. De vraag voor medewerking hieraan was dan ook snel geregeld. De voetballers en arbitrage worden naar het veld begeleid door 25 kinderen met een beperking. In de pauze gaan de kinderen ook doeltrappen nemen. Een super beleving voor de kinderen, die zich er nu al helemaal op verheugen.

-Projectweek Vitalis college
Breda Gelijk werkt samen met Rollwithus in een projectweek bij het Vitalis college. Inzicht en bewustwording staan hier centraal. Wat betekent het om met een beperking te leven en hoe zie je dit in het licht van je toekomstige beroep? Ook wordt voorlichting gegeven over wat het is om op te groeien als jonge mantelzorger en hoe je hier als professional oog voor moet hebben.

- Rondgang met de raad op 4 oktober
We gaan een reisje maken met de raad in de Bredase binnenstad waarbij toegankelijk recreëren het motto is. Toegankelijkheid is in toenemende mate een aandachtsgebied van de Bredase politiek. We gaan op pad met de vraag: Hoe staan de zaken op het gebied van toegankelijk recreëren er voor in Breda?

- Special KIDS dag op 5 oktober
Op 5 oktober vindt er bij Sprint de jaarlijkse sportdag plaats waarbij kinderen met en zonder beperking samen sporten. Ook wil men extra aandacht voor een gezonde levensstijl voor mensen met een beperking of chronische ziekte.
Meer informatie
Oosterhout
Opening Zwembad de Warande: 32 graden water voor kwetsbare groepen
Gemeente Oosterhout
16-09-2018
Meer informatie
Den Bosch
Kinderen testen festivalplein aan de Parade op toegankelijkheid voor gehandicapten
Theaterfestival Boulevard en het Liliane Fonds
08-08-2018
DEN BOSCH – Is het festivalplein aan de Parade toegankelijk genoeg voor mensen met een beperking? Die vraag gaat een groepje kinderen samen met Theaterfestival Boulevard en het Liliane Fonds beantwoorden.

Een ‘onderzoeksteam’ van vier kinderen gaat op woensdag 8 augustus vanaf 13.00 uur beoordelen of ook mensen met een handicap hun weg kunnen vinden tijdens de voorstellingen van festival Boulevard.

Die middag is er ook een familievoorstelling die speciaal toegankelijk is gemaakt. Er is een doventolk en de makers hebben rekening gehouden met kinderen met een visuele beperking. Blinden en slechtziende kinderen mogen namelijk een half uur voor de voorstelling binnenkomen om het decor te voelen en de acteur te ontmoeten.

Het theaterfestival is al rolstoeltoegankelijk en geleidehonden zijn welkom.
Meer informatie
Oosterhout
Samen Speeldag
Gelijkheid Past Oosterhout
24-05-2018
Op 24 mei om 9.30 uur wordt het startsein van de toegankelijkheidscampagne gegeven tijdens een zogenoemde ‘Samen Speeldag’. Recreatieoord De Warande wordt dit jaar toegankelijk voor álle kinderen. Lekker samen spelen en zwemmen.
Meer informatie
Goirle
ROLSTOEL KLIMBOS
Klim en avonturenbos - Rocks 'n Rivers
01-01-2018
ROLSTOEL KLIMBOS (vanaf 9 jaar)
Wij moedigen rolstoelers aan om hun grenzen te verleggen.
Kom naar het Klimbos en ervaar het rolstoelvriendelijke parcours op een hoogte van 5 meter! Overwin diverse hindernissen tussen de boomtoppen en suis als afsluiting via een tokkelbaan van 35 meter naar beneden. INCLUSIEF: Begeleiding door ervaren instructeurs, Benodigde materialen (rolstoel, gordel, helm, expoglider)
Rolstoelparcours: 4 – 5 meter hoog, 4 hindernissen 50 meter lengte
Zip-Line: 5 meter hoog, 35 meter lengte
Speciale ongevallen verzekering https://www.klimenavonturenbos.nl/activiteiten/rolstoel-klimbos/
Meer informatie

Limburg

Roermond
Sport- & Speldag 2018
De dag wordt georganiseerd door Stichting Sportdag Roermond, PSW Vrije Tijd, Daelzicht, Iedereen Kan Sporten Midden Limburg, Stichting Gehandicapten Platform Roermond, de Mutsaersstichting en Sportservice Roermond.
06-10-2018
Op zaterdag 6 oktober 2018 vindt in en rondom sporthal Jo Gerris de sport- & speldag plaats voor iedereen met een beperking. Je kunt daar gratis kennismaken met verschillende sporten voor mensen met een beperking. Deelname is gratis en aanmelden kan via
• Om 13.00 uur start de gezamenlijke warming up. Vervolgens zullen verschillende sportverenigingen uit Roermond en omgeving het activiteitenprogramma verzorgen waar iedereen aan kan deelnemen. Naast dit aanbod zijn er tal van nevenactiviteiten waaraan iedereen mag deelnemen, dus neem je gezellig iemand mee! Er is een springkussen, een knutselhoek, er kan gevoetbald worden maar ook een potje Boccia worden gespeeld.
• Van 14.00 tot 15.00 uur is er een zwemactiviteit. in het 25-meterbad van zwembad De Roerdomp. Het zwembad ligt op loopafstand van de Jo Gerris hal.
• Omstreeks 16.00 uur komt het actieve gedeelte ten einde en sluiten we de dag op feestelijke wijze af.
De toegang is gratis.
Meer informatie
Venray
Vnray: publieksenquête toegankelijkheid
GehandicaptenPlatform Venray
05-10-2018
Is Venray toegankelijk voor iedereen? Het GehandicaptenPlatform Venray gaat op 5 oktober uw mening vragen.

VN-verdrag Handicap
Het thema “Lekker vrij. Doen wat je zelf wilt” past ook bij de uitgangspunten van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking. In het VN-verdrag staat dat de samenleving - dat zijn mensen mét en zonder beperkingen - er voor moet zorgen dat mensen met een beperking geen belemmeringen ervaren om mee te kunnen doen.
Voorkomen en oplossen
In de Week van de Toegankelijkheid willen we aandacht vragen voor de noodzaak dat iedereen zonder belemmeringen zijn of haar vrije tijd zelf kan invullen. Ook mensen met een beperking of chronische ziekte moeten overal kunnen recreëren en elkaar kunnen ontmoeten. Zodat:
• iedereen op voet van gelijkheid kan deelnemen aan alle dingen die voor mensen zonder beperking vanzelfsprekend zijn
• de maatschappij fysiek toegankelijk is voor mensen met een beperking
• natuurgebieden toegankelijk zijn voor mensen met een beperking
• ook mensen met een beperking zich overal welkom voelen
• informatie begrijpelijk is voor mensen met een beperking
• ook mensen met een beperking zelfstandig kunnen handelen
Op vrijdag 5 oktober tijdens de koopavond tussen 17.00 en 21.00 uur zullen vrijwilligers van het GehandicaptenPlatform Venray (GPV) een enquête houden onder het winkelend publiek. Ook Burgemeester Hans Gillissen en wethouder Anne Thielen zullen van 17.15 – 18.15 uur meehelpen bij het enquêteren. Hiermee onderstrepen zij dat ook de gemeente Venray zich wil inzetten voor een Toegankelijk Venray voor Iedereen.
Wat is de mening van de Venrayse bevolking over toegankelijkheid? Wat gaat er goed? Wat kan worden verbeterd? Het GPV wil dit graag aan de hand van enkele vragen duidelijk krijgen. We hopen van harte dat zoveel mogelijk mensen willen meewerken aan deze enquête die slechts enkele minuten van uw tijd vraagt.
Doe mee om onze doel “Venray voor Iedereen” te realiseren.
Meer informatie
Roermond
Wandeling Toegankelijk Roermond - boekje met korting te koop!
VVV Midden-Limburg
05-10-2018
De route door de binnenstad van Roermond heeft een lengte van 2,5 km en is speciaal geschikt voor rolstoel- en rollatorgebruikers en kinderwagens.
Rolstoeltoegankelijke gebouwen zijn in de tekst met een symbool aangegeven. Toiletten voor mindervaliden zijn op de ingevoegde kleurenplattegrond
aangegeven. Tijdens het laatste weekend van de Week van de Toegankelijkheid is het boekje bij VVV Roermond te koop voor € 1,50 .
Meer informatie
Roermond
Korting Monumentenwandeling 'Toegankelijk Roermond'
VVV Midden Limburg / SGPR
05-10-2018
De op 4 oktober 2018 te lanceren Monumentenwandeling 'Toegankelijk Roermond' is op 5, 6 en 7 oktober 2018 tegen gereduceerd tarief te koop bij de VVV Roermond
Meer informatie
Roermond
Monumentenwandeling Roermond -op papier- geschikt voor mensen met een beperking, rolstoel, rollator
Stichting Gehandicapten Platform Roermond
04-10-2018
Het schrijven van een stadswandeling Roermond, die volledig begaanbaar is voor mensen met een beperking, denk aan rolstoelen, scootmobielen, rollators, met als toegevoegd aspect, dat ook mensen met een wandelwagen, kinderwagen etc. hiervan gebruik kunnen maken en profiteren.
De wandeling zal voorzien zijn van een duidelijke plattegrond en aangeven waar voorzieningen zijn.
Zo zal de vrijetijdsbesteding worden vergroot. Ook zal er een stimulerend effect uitgaan voor de toegankelijkheid van gebouwen en gebieden die van belang zijn voor de vrijetijdsbesteding.

In het kader van de Week van de Toegankelijkheid zullen ook individuele beheerders & eigenaren worden benaderd om te kijken naar toegankelijkheid. Niet voor niet is het thema 2018 van de Week van de Toegankelijkheid:

Vrije Tijd!
doen wat je zelf wilt.
Meer informatie
Rormond
Stadswandeling Roermond voor mensen met een beperking
Stichting Gehandicapten Platform Roermond
04-10-2018
Het realiseren van een stadswandeling Roermond (op papier) voor mensen met een beperking.
Dit in samenwerking met de gemeente Roermond en Limburg Marketing.
Meer informatie
Vught
Officiele opening beweegtuin
Visio De Vlasborch
03-10-2018
In de vrij toegankelijke tuin van De Vlasborch komen tien beweegtoestellen te staan die mensen uitdagen om op een leuke manier in beweging te zijn. Er komt onder meer een handbike, zitfiets en een loopbrug.

Geleidelijnen
Door de geleidelijnen rondom de tuin en de herkenbare ondergrond zijn de verschillende toestellen volgens de zorgorganisatie ook met een visuele beperking goed te vinden. De toestellen dragen volgens De Vlasborch bij aan een betere stabiliteit en balans in het lichaam en zijn goed voor de fijne motoriek.
Het concept van de beweegtuin is samen met Olga Commandeur ontwikkeld. Zij was vorig jaar op bezoek bij Visio De Vlasborch. Met een vrolijke clinic gaf ze het startschot voor de realisatie van de beweegtuin. Commandeur is ambassadeur van beweegtuinen voor ouderen en werkt hierin samen met Yalp. Yalp heeft al zo’n 150 beweegtuinen in Nederland gerealiseerd.

Bron: https://www.bd.nl/vught/
Meer informatie
Haelen
Off road rolstoeltocht
Groen Hart Leudal
02-10-2018
Groen Hart Leudal heeft 2 off-road rolstoelen beschikbaar voor minder mobiele bezoekers waarmee het prachtige natuurgebied Leudal in midden-Limburg kan worden bezocht over onverharde bospaden.
Indien nodig zorgen wij voor duwers. Aanmelden graag 24 uur van te voren via info@groenhartleudal.nl.
Meer informatie
Weert
Bospop festival
Bospop
14-07-2018
Toegankelijk festival! Onder meer assistentie mogelijk voor mensen met een beperking
https://www.bospop.nl/nieuws/bospop-maakt-festival-extra-toegankelijk-mindervaliden/
De line-up:
Simple Minds, Billy Idol, Mavericks, UB40 en vele anderen
Meer informatie
Weert
Bospop is dit jaar extra toegankelijk
Bospop
14-07-2018
Een festival bezoeken, betekent rocken op goede beats in je mooiste outfit, meeblèren met de songs van toffe muzikanten en heel veel gezelligheid met vrienden. Het lijkt vanzelfsprekend, maar als je in een rolstoel zit, komen er opeens allerlei obstakels om de hoek kijken. Want hoe verplaats je je van en naar het podium als het gras drassig is? Hoe heb je goed zicht op de stage, terwijl jouw ogen ter hoogte zitten van de billen van andere swingende en springende festivalbezoekers? En met je rolstoel een Dixi in? Echt niet!

Geweldige festivalervaring
Bij Bospop houden ze rekening met alle problemen die muziekliefhebbers met een beperking kunnen tegenkomen en zorgen ze voor een toegankelijk festival. “Ook festivalgangers in een rolstoel willen we een geweldige festivalervaring bezorgen!”, vertelt voorzitter Peter Verkennis. “Het blijft lastig een stuk weide echt goed toegankelijk te maken, maar we doen er alles aan.” Peter zet de aanpassingen voor ons op een rij.

1. Toegankelijke camping met aangepast sanitair
“We zorgen dat mindervaliden zo dicht mogelijk bij het terrein kunnen parkeren. En we hebben voor kampeerders een speciale mindervalidencamping. Hier zijn ook campers toegestaan, er is een stroomvoorziening en er zijn speciale, aangepaste sanitaire voorzieningen. Bezoekers moeten dan wel een klein stukje over een grasveld om bij de ingang van het festivalterrein te komen, maar dat is gelukkig maar een heel korte afstand.”

2. Brede ingang naar het festivalterrein
“We hebben een aparte ingang ingericht om het festivalterrein op te gaan met een rolstoel of andere hulpmiddelen. Zodat bezoekers die slecht ter been zijn niet zo lang in de rij hoeven te staan. De toegangssluizen voor tassencontrole zijn hier breed genoeg om doorheen te rijden met een rolstoel.”

3. Aangepast podium tegenover mainstage met invalidentoilet
“Op het terrein zelf richten we recht tegenover de mainstage een podium in voor mensen met een beperking. Daar mogen rolstoelers op met één begeleider. Op dat verhoogde podium heb je goed zicht, zodat je optimaal van de acts kunt genieten. Naast dat podium is ook een invalidentoilet dat echt alleen toegankelijk is voor mensen met een beperking.”

4. Persoonlijke begeleiding
“Deze editie huren we voor het eerst speciale begeleiders in van Inter, het Belgische expertisecentrum voor toegankelijkheid. Bij aankomst op de parkeerplaats word je door hen opgevangen en begeleid naar de camping of naar de ingang van het festivalterrein. Ook naast het podium zijn altijd meerdere vrijwilligers aanspreekbaar. Bijvoorbeeld om je te begeleiden naar de uitgang, je naar het toilet te helpen of eten of drinken te halen. En het geeft een veilig gevoel. In het uitzonderlijke geval dat er een calamiteit plaatsvindt, ben je als rolstoeler natuurlijk altijd in het nadeel. De Inter-begeleiders hebben ook dan de taak om jou veilig naar de uitgang te begeleiden. Een fijn idee!”

Geen rolstoel, wel slecht ter been?
“De gemiddelde leeftijd ligt op ons festival wat hoger, zo rond de vijftig jaar. Sommige festivalgangers zijn dus al wat ouder en hebben problemen met staan door klachten aan rug of heupen. Zij mogen een vissersstoeltje meenemen. Wil je van die mogelijkheid gebruikmaken? Geef dat dan van tevoren aan ons door.”

Wil je een stoeltje of ander hulpmiddel meenemen naar Bospop? Dan moet je daarvoor toestemming vragen. Dat kan bij Peter (peter@debosuil.nl).
Meer informatie

Zuid-Holland

Alphen aan den Rijn
Rolstoeltennis Alphen aan den Rijn
Tenniscentrum Nieuwe Sloot
08-10-2018
Kom een keer meetrainen met onze groep rolstoeltennissers!

Voor rolstoeltennissers bieden wij voor een spectaculaire prijs een volledig jaarprogramma aan. Heb je nog geen eigen sportstoel? Geen probleem!

WAT HOUDT HET VOLLEDIGE JAARPROGRAMMA IN?
Een volledig jaarprogramma bestaat uit lessen, vrijspelen en de mogelijkheid tot deelname aan activiteiten van de vereniging.

Tennis in de zomerperiode:
– van 1 april t/m 31 oktober een zomerlidmaatschap bij Tennisvereniging Nieuwe Sloot.
– Je mag deze periode onbeperkt vrijspelen op de buitenbanen.
– Je krijgt 18 lessen op de buitenbanen (1 keer per week les, m.u.v. de schoolvakantie); op maandag 17:30 – 18:30 uur. Tenniscentrum Nieuwe Sloot heeft zowel buiten- als binnenbanen. Daardoor gaan de lessen altijd door, ook als het regent.

Tennis in de winterperiode:
– Je krijgt 25 lessen op de binnenbanen (1 keer per week les, m.u.v. de schoolvakantie); op maandag 17:30 – 18:30 uur
– Er is mogelijkheid tot 1 keer per week vrij spelen op de binnenbanen; op woensdag 18:00 – 19:00 uur.

MATERIAAL
– Er zijn leenrolstoelen in het centrum aanwezig. Deze kunnen tijdens de speelmomenten geleend worden.
– Rackets en ballen mogen gratis geleend worden.
Meer informatie
Den Haag
Drempelvrije marathon op schaal
Madurodam
07-10-2018
Madurodam organiseert een marathon voor kinderen. Geheel in stijl met het bekende Haagse miniatuurpark gaat het om een miniversie van een echte marathon, met een schaal van 1 op 25. In plaats van 42 kilometer leggen deelnemers 1,69 kilometer af.

Het parcours loopt door Madurodam en door een naastgelegen bos. De start vindt plaats voor de ingang van het themapark. Wie de marathon uitloopt, ontvangt een medaille. Lopers kunnen ook kiezen voor een dubbele (3,38 kilometer) of een driedubbele (5,07 kilometer) minimarathon.

Het sportieve evenement vindt plaats op zondagmiddag 7 oktober. Met de marathon wil Madurodam geld ophalen voor de Nederlandse Stichting voor het Gehandicapte Kind (NSGK). Een startbewijs - inclusief entree voor drie supporters en een verrassing - kost tot 19 september 20 euro, daarna 25 euro. Kinderen met een handicap mogen ook meedoen.
Meer informatie
Alphen aan den Rijn
Senioren in Beweging Wijkcentrum Swaenswijk
Alphen Beweegt
05-10-2018
Regelmatig bewegen zorgt voor meer zelfstandigheid en een fit gevoel bij senioren. Bovendien is het gewoon erg leuk en stimuleert het ontmoetingen tussen leeftijdgenoten. Daarom organiseert Alphen Beweegt wekelijks de activiteit ‘Senioren in Beweging’. Een ervaren docent verzorgt diverse oefeningen die het uithoudingsvermogen vergroten, de spieren sterker maken en zorgen voor lichamelijke ontspanning. De gebruikte spelvormen zijn afwisselend en uitdagend voor alle deelnemers.

Kosten: Met een strippenkaart kun je 10 keer deelnemen aan de activiteiten voor €40,-. De strippenkaart is 4 maanden geldig en is te koop bij de activiteit.
Meer informatie
Hazerswoude Rijndijk
Actieve Vrijdag Hazerswoude
Alphen Beweegt
05-10-2018
Wil je lekker bewegen en je gezonder voelen?Begin met de Week van de Toegankelijkheid. Iedere vrijdag kunnen inwoners van Hazerswoude Rijndijk samen met de buurtsportcoach bewegen. Het gaat hier om een laagdrempelig beweegaanbod waarbij balans, kracht en ontspanning centraal staat. Dit doen we allemaal in leuke spelvormen, waardoor het iedere week weer anders is. We willen een leuke groep samenstellen waarbij gezelligheid een grote rol speelt. Waar en wanneer
De buurtsportcoach staat iedere vrijdagochtend van 11.00 tot 12.00 uur voor jullie klaar bij de Joseph Haydenlaan 5 te Hazerswoude Rijndijk. Deze beweegactiviteit realiseren wij samen met Tom in de Buurt. Neem voor meer informatie contact met ons op.

Kosten: Per beweegactiviteit bij de Actieve Vrijdag vragen wij €2,50 per persoon. Je kunt instromen wanneer je wilt en aanmelden is niet nodig.
Meer informatie
Alphen aan den Rijn
Zwemmen voor mensen met dementie
Alphen Beweegt
04-10-2018
Voor iedereen met (vermoeden van) dementie en hun begeleider /mantelzorger. Vrij zwemmen met extra begeleiding en ondersteuning bij omkleden, activiteiten en toezicht tijdens het zwemmen. Zwemmen heeft een positieve uitwerking op de gezondheid, is leuk en ontspannend. Als mantelzorger kunt u andere mantelzorgers leren kennen en ervaringen delen. De gediplomeerd instructeur zorgt voor oefeningen en er zijn vrijwilligers aanwezig voor extra ondersteuning. Deelnemers zijn vrij om mee te doen aan oefeningen, maar kunnen ook lekker hun gang gaan. Minder valide mensen kunnen gebruik maken van bepaalde faciliteiten, zoals een tillift, rolstoel een aangepaste douche-en toiletruimte.

Waar en wanneer: Elke eerste en derde donderdag van de maand in De Hoorn van 13.00 – 14.45 uur.

Kosten: 10 euro per deelnemer (incl. begeleider / mantelzorger) en een kop koffie of thee. Een 8 badenkaart kost 70 euro.

Aanmelden: Per telefoon of via e-mail bij Annemiek de Bruijn, Wijkcoach, Tom Team West: 06-20138757 of a.debruijn@tomindebuurt.nl
Meer informatie
Goeree-Overflakkee
Scootmobieltocht
Platform Gehandicaptenbeleid Goeree- Overflakkee
03-10-2018
Scootmobieltocht door natuur en dorpjes. Met koffiestop.
Meer informatie
Den Haag
Hoe toegankelijk is het op één na grootste winkelcentrum van Den Haag?
Voorall
03-10-2018
Mensen met en zonder beperking testen in koppels de toegankelijkheid van Winkelcentrum Leyweg, het grootste (gedeeltelijk) overdekte winkelgebied buiten de Haagse binnenstad. In welke winkels kun je goed met je rolstoel naar binnen? Waar zijn de gangpaden ruim genoeg om veilig met je hulphond rond te lopen? Testkoppels brengen het in kaart met behulp van de Ongehinderd-app. Dit testevenement is extra bijzonder omdat er een live-verbinding met andere deelnemende gemeenten is.
Meer informatie
Bergen op Zoom
Belevingsroute voor en door middelbare school
03-10-2018
Ervaringsdeskundigen geven uitleg aan pers, politiek en ondernemers en hun laten ervaren hoe het is om je op deze wijze te verplaatsen door het centrum van Bergen op Zoom Waar: Stadscentrum Bergen op Zoom
Meer informatie

Noord-Holland

Pathé Tuschinski Amsterdam
Film Pathé Tuschinski met ringleiding
Slechthorend Amsterdam
06-10-2018
Film Pathé Tuschinski met ringleiding
Datum: zaterdagmiddag 6 oktober 2018
Tijd: 14.00 – 17.00 uur (14.40 – 16.39 uur)
Plaats: Pathé Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34, 1017CN Amsterdam
Ticket: Balkonarrangement en drankje na afloop € 35 incl. 21% BTW
Er zijn 3 ringlijnsets beschikbaar.
Film: wordt nog bekend gemaakt (filmkeuze bekend vanaf dinsdag 1 oktober)
Meer informatie
Stadsschouwburg Amsterdam
Voorstelling Stadsschouwburg Amsterdam met ringleiding en Nederlandse boventiteling
Slechthorend Amsterdam
05-10-2018
Voorstelling Stadsschouwburg Amsterdam met ringleiding en Nederlandse boventiteling
Datum: Vrijdagavond 5 oktober 2018
Tijd: 19.30 - 22.00 uur (Voorstelling van 20:00 - 21:25, zonder pauze)
Plaats: Stadsschouwburg Amsterdam, Leidseplein 26, 1017 PT Amsterdam
Ticket: All-in € 35 incl. 21% BTW
Er zijn 15 ringleidingsets aanwezig.
Voorstelling: La Fureur de ce que je pense (DE RAZERNIJ VAN MIJN GEDACHTEN) met ringleiding en Nederlandse boventiteling. Na afloop nuttigen we hapje en drankje in de Stadsschouwburg Brasserie.
 
Meer informatie
Haarlem
Haarlem Vergeet je Niet
Samenwerking tussen diverse organisaties
04-10-2018
Evenement voor mensen met dementie, mantelzorgers, zorgprofessionals en maatschappelijke partijen. En voor iedereen die wil meedenken en meewerken aan een dementievriendelijk Haarlem. Centraal staan de vragen en wensen van mensen met dementie.> Haarlem Vergeet Je niet Organisatie: Gemeente Haarlem in samenwerking met diverse andere organisaties Voor meer informatie of om u gratis aan te melden: www.haarlem.nl/vergeetjeniet
Meer informatie
Amsterdam
Ervaren College met beperking Science Park
Universiteit van Amsterdam
04-10-2018
Studenten en medewerkers kunnen zelf ervaren hoe het is om met een beperking een college te volgen. Door verschillende beperkingen te simuleren krijgen studenten en medewerkers een beeld van het studeren met een beperking. Daarnaast wordt gedemonstreerd hoe lesmaterialen toegankelijker kunnen worden gemaakt. Het Student Disability Platform is aanwezig voor het delen van ervaringen en beantwoorden van vragen.
Meer informatie
Amsterdam
Talk of the town ‘Grenzeloos Amsterdam’
Gemeente Amsterdam & Pakhuis de Zwijger
03-10-2018
Naar het theater, een restaurant of een festival - voor mensen met een beperking is dit vaak een hele opgave. Omdat je simpelweg niet naar binnen kan, omdat er een onleesbare menukaart of plattegrond is, omdat er slechte akoestiek is of omdat het toilet te klein is. Vele simpele oplossingen die een café, restaurant of evenementenbezoek kunnen veraangenamen blijven toch uit. Hoe toegankelijk is Amsterdam nu echt? En hoe zorgen we dat gebouwen en evenemententerreinen toegankelijk zijn en blijven? Publiek, beleidsmakers en experts gaan in gesprek over praktische oplossingen voor een toegankelijk Amsterdam. https://dezwijger.nl/programma/grenzeloos-amsterdam
Meer informatie
Amsterdam
Simpleton Theater
03-10-2018
Gratis theatervoorstelling in kader Week van de Toegankelijkheid/Crea Amsterdam Simpleton is een absurdistische, toegankelijke voorstelling over het meest nietszeggende plaatsje ooit: Simpleton. Met deze voorstelling steken de makers de draak met de huidige maatschappij waarin zoveel moet en waarin alles zo snel gaat. In Simpleton hoeft niet zo veel en gaat alles niet zo snel. Ook weleens prettig. Kom kijken en laat je meevoeren naar het potentieel humoristisch ons-kent-onsgehucht.
Meer informatie
Huizen
Huizen doet mee aan de landelijke testdag
Gemeente Huizen
03-10-2018
Wethouder Maarten Hoelscher gaat op de Landelijke Testdag op 3 oktober a.s. om 14:00 uur met Vincent Ohlrichs op pad om locaties in de gemeente Huizen te beoordelen op hun toegankelijkheid en een beoordeling te plaatsen in de ongehinderd app.

Vincent is ervaringsdeskundige en lid van het toegankelijkheidspanel in de gemeente Huizen. Tips of knelpunten met betrekking tot de toegankelijkheid van locaties in Huizen kunnen gemeld worden aan het panel: toegankelijkheidspanel@huizen.nl

De gemeente Huizen nodigt álle inwoners van Huizen, mét en zonder beperking uit om tijdens de Ongehinderd Testdag de toegankelijkheid van de locaties binnen onze gemeente in kaart te brengen en een beoordeling te plaatsen in de Ongehinderd app.

Eerder hebben keurmeesters van Ongehinderd al verschillende locaties getest op hun toegankelijkheid. Hier willen we persoonlijke ervaringen van inwoners aan toevoegen.

Meer informatie over toegankelijkheid kunt u vinden op de website van de gemeente Huizen: https://www.huizen.nl/inwoner/huizen-toegankelijk_3633?pk_campaign=Redirects&pk_kwd=toegankelijk
Meer informatie
Haarlem
Ongehinderd testdag
Gemeente Haarlem
03-10-2018
Kom op deze middag meehelpen om de App Ongehinderd verder te vullen door mee op pad te gaan om locaties in de binnenstad te scannen. Ook kun je als ambtenaar of raadslid ervaren hoe het is om een beperking te hebben, door in een rolstoel of geblinddoekt en met een stok in het gemeentehuis of in de stad op pad te gaan. We starten en eindigen de dag bij de gemeente Haarlem, locatie Zijlpoort. O Organisatie: Gemeente Haarlem in samenwerking met de ambassadeurs van het Jaar van de Toegankelijkheid Bij meer informatie: Wilt u meer informatie of zich aanmelden voor de Ongehinderd Testdag? Mail dan naar: toegankelijk@haarlem.nl
Meer informatie
Amsterdam
Lunchconcert Concertgebouw met ringleiding en met uitleg gebruik ringleiding
Slechthorend Amsterdam
03-10-2018
Lunchconcert Concertgebouw met ringleiding en met uitleg
Datum: woensdagmiddag 3 oktober 2018
Tijd: 11.30 uur – 14.00 uur
Plaats: Concertgebouw Amsterdam, Concertgebouwplein 10, 1071 LN Amsterdam
Ticket: Gratis en lunch op eigen kosten
Er zijn 15 ringleidingsets aanwezig
Concert Coördinator Theatertechniek Alfons Hutschemaekers houdt een praatje met uitleg over het ringleidingsysteem. Aansluitend is het lunchconcert. Dit is een openbare repetitie van het Concertgebouworkest. Daarna lunchen we in het Concertgebouw Café.  

Meer informatie en aanmelden voor dit evenement van Slechthorend Amsterdam kan bij Marja de Kinderen, mdekinderen@prok.nl en 0621991848
Meer informatie
Schagen
Landelijke testdag Toegankelijkheid
03-10-2018
SCHAGEN - De Week van de Toegankelijkheid, de eerste week van oktober, gaat dit jaar over vrijetijdsbesteding en heeft als thema ‘Lekker vrij! Doen wat je zelf wilt.’ Ook in de gemeente Schagen zijn activiteiten in deze week.

Woensdagmiddag 3 oktober gaan honderden mensen met en zonder beperking op pad om locaties te testen op toegankelijkheid: restaurants, winkels en vrijetijdslocaties, maar ook openbare locaties zoals het gemeentehuis.

Doel van de dag is om op een leuke manier meer bewustwording te creëren over toegankelijkheid. Fysieke toegankelijkheid is tenslotte de voorwaarde voor een inclusieve gemeente.

Bron: https://www.schagenfm.nl/nw-28464-7-3694940/nieuws/landelijke_dag_van_de_toegankelijkheid.html
Meer informatie
Amsterdam
Buurtdiner Slotervaart Zuid
Combiwel
02-10-2018
Een diner voor bewoners met dementie en hun mantelzorgers, familie en vrienden.
Naast een heerlijk drie gangen diner met live muziek zal er ook een korte creatieve activiteit gehouden worden. Een mantelzorgambassadeur is aanwezig voor uw vragen over mantelzorg. Er is plek voor maximaal 30 personen. Aanmelden is verplicht en dit is mogelijk t/m 27 september.
Meer informatie
Amsterdam
Ervaren College met beperking Roeterseilandcampus
Universiteit van Amsterdam
02-10-2018
Studenten en medewerkers kunnen zelf ervaren hoe het is om met een beperking een college te volgen. Door verschillende beperkingen te simuleren krijgen studenten en medewerkers een beeld van het studeren met een beperking. Daarnaast wordt gedemonstreerd hoe lesmaterialen toegankelijker kunnen worden gemaakt. Het Student Disability Platform is aanwezig voor het delen van ervaringen en beantwoorden van vragen.
Meer informatie
Amsterdam
Ervaren College met beperking Fraijlemaborg
Hogeschool van Amsterdam
02-10-2018
Studenten en medewerkers kunnen zelf ervaren hoe het is om met een beperking een college te volgen. Door verschillende beperkingen te simuleren krijgen studenten en medewerkers een beeld van het studeren met een beperking. Daarnaast wordt gedemonstreerd hoe lesmaterialen toegankelijker kunnen worden gemaakt. Limitless, het platform voor en door studenten met een functiebeperking, is aanwezig voor het delen van ervaringen en beantwoorden van vragen.
Meer informatie
Haarlem
Ervaringsmiddag voor raadsleden
De Ambassadeurs van het Jaar van de Toegankelijkheid
01-10-2018
Raadsleden kunnen zelf ervaren hoe het is om met een beperking in deze stad te leven. Door in een rolstoel of geblinddoekt en met een stok in het stadhuis en in de stad op pad te gaan. Zodat de raadsleden zich (nog) beter kunnen inleven in de ervaringen van mensen met een beperking.
Meer informatie
Amsterdam
Ervaren College met beperking Kohnstammhuis
Hogeschool van Amsterdam
01-10-2018
Studenten en medewerkers kunnen zelf ervaren hoe het is om met een beperking een college te volgen. Door verschillende beperkingen te simuleren krijgen studenten en medewerkers een beeld van het studeren met een beperking. Daarnaast wordt gedemonstreerd hoe lesmaterialen toegankelijker kunnen worden gemaakt. Limitless, het platform voor en door studenten met een functiebeperking, is aanwezig voor het delen van ervaringen en beantwoorden van vragen.
Meer informatie
Amsterdam
Amsterdam - Van Gogh op Gevoel
Museum 4all
08-09-2018
‘Van Gogh op gevoel’ is een interactief programma speciaal voor blinden en slechtzienden, én hun ziende vrienden, familie en begeleiders. Nu ook als permanente plek in het museum. Voel, ruik en beluister de 'Zonnebloemen'.

Van Gogh op gevoel heeft een permanente plek in het museum met een 3D replica van het schilderij Zonnebloemen. Voel Van Goghs verftoets, ruik de zonnebloemen en luister naar het schilderij.

Data 2018
In 2018 kun je weer deelnemen aan het programma Van Gogh op gevoel. Het programma is bedoeld voor individuele, visueel beperkte deelnemers en hun familielid, begeleider of vriend.

Verschillende soorten rondleidingen
Er zijn twee soorten rondleidingen die onderdeel uitmaken van Van Gogh op gevoel. Dit zijn rondleidingen door de vaste collectie (met aanraaksessie) of door de tentoonstelling (zonder aanraaksessie).

Data en tijden vaste collectie
8 september en 3 november: 14.30 – 16.30 uur
Meer informatie

Overijssel

Kampen
Ambachtelijke wandelroute in een speciaal jasje onder begeleiding van een stadsgids
Cluster Mensen met een Beperking
06-10-2018
Óók gemeente Kampen doet mee met de Week van de Toegankelijkheid. Hiervoor is één dag, zaterdag 6 oktober, gekozen om aandacht te vragen voor een toegankelijke en inclusieve Kampen. De dag zal door wethouder Van der Sloot om 10.00uur officieel worden geopend in de Stadskazerne (Oudestraat 216)

Voor de invulling van deze dag hebben ervaringsdeskundigen van het cluster Mensen Met een Beperking met medewerking van lokale ondernemers, Tourist Info en de gemeente de “Ambachtelijke route” in een speciaal jasje gestoken. Onder begeleiding van een stadsgids wordt u meegenomen langs ondernemers die u graag willen laten kennismaken met hun producten en ambachten. U kunt denken aan proeverijtjes, kleine demonstraties van het ambacht, vrijkaartje voor het Stedelijk museum.

U kunt zich voor de wandeling onder begeleiding van een stadsgids aanmelden via clustermmbkampen@gmail.com. De wandelingen starten om 10.30 uur en 13.30 uur. Let op! De aanmelding wordt op volgorde binnenkomst afgehandeld en vol is vol.

Daarnaast is het mogelijk om de route op eigen gelegenheid te volgen zonder de kleine demonstraties en proeverijtjes. U kunt de papieren route verkrijgen in de stadskazerne. Kampen wil in alle opzichten een open, toegankelijke, inclusieve en hartelijke Hanzestad zijn voor iedereen.

Onze stad Kampen heeft een authentiek centrum met veel monumentale panden. Het 100% toegankelijk maken voor iedereen is niet altijd mogelijk, dit tot spijt van vele ondernemers.

Wij hopen dat u tijdens deze route zult ervaren hoe behulpzaam en inclusief de ondernemers van onze binnenstad zijn!
Meer informatie
Raalte
Toegankelijke wandelroute Colckhof in Heino/Raalte
www.wandelenmeteenbeperking.nl
01-03-2018
toegankelijk de natuur in
Meer informatie

Utrecht

Utrecht
Toegankelijk Uiteten Utrecht
De Hoogstraat Revalidatie e.v.a.
05-10-2018
Restaurants in Utrecht laten hun toegankelijkheid en gastvrijheid voor mensen met een handicap zien op vrijdag 5 oktober 2018 tijdens de nationale ‘Week van de toegankelijkheid’. Omdat het voor mensen met een handicap vaak niet vanzelfsprekend is om naar een restaurant te gaan, laten de deelnemende restaurants zien dat het ook anders kan. Wil jij deze dag samen met familie en vrienden toegankelijk uiteten? Reserveer dan onder vermelding van 'Toegankelijk Uiteten Utrecht'.
Meer informatie
Zeist
WEEK VAN DE TOEGANKELIJKHEID; ZEIST TOEGANKELIJK VOOR IEDEREEN
03-10-2018
Aanleiding is de ratificatie van het VN-verdrag waarin staat dat gemeenten één integraal plan moeten maken voor de lokale uitvoering van het VN-verdrag over de Inclusieve Samenleving. Doel is te komen tot een samenleving waarin iedereen erbij hoort, ook inwoners met een kwetsbaarheid. Het gaat om werk, sport, onderwijs, wonen, verkeer en vervoer, cultuur, vrije tijdsbesteding en uitgaan (zowel op fysiek als maatschappelijk vlak).

Na de enquête van voor deze zomer volgt tijden de Week van de Toegankelijkheid in oktober de fysieke nulmeting om te kijken waar de gemeente Zeist staat op zowel fysiek als maatschappelijk vlak. Waarna samen met alle belanghebbenden in Zeist een Inclusie agenda zal worden opgesteld.

Daarmee wil de gemeente Zeist komen tot een samenleving waarin iedereen erbij hoort – In de buitenruimte, het winkelcentrum, in de klas, op het werk of in de sportkantine – ook inwoners met een kwetsbaarheid. Bij al deze thema’s is de ambitie gelijk: zorg ervoor dat mensen met een beperking op voet van gelijkheid met anderen kunnen meedoen aan de samenleving.

Op 3 oktober een testdag via Ongehinderd; hoe toegankelijk is Zeist voor mensen met een beperking gevolgd door een bijeenkomst in de avond over de inclusieve samenleving (sociaal-maatschappelijk) samen met maatschappelijke organisaties, bedrijven en ondernemingen en inwoners.
Meer informatie
Leusden
Landelijke ontmoetingsdag voor LHBT’s
COC Midden Nederland
07-04-2018
Meer informatie
Utrecht
Landelijke ontmoetingsdag voor LHBT’s
COC Midden Nederland
07-10-2017
Landelijke ontmoetingsdag voor LHBT’s met een verstandelijke beperking
Meer informatie

Snel naar