De Week van de Toegankelijkheid gebruikt cookies voor Google Analytics en het onthouden van instellingen als contrast en lettergrootte.

Ja, ga verder

Activiteitenkaart

Op de activiteitenkaart staan alle aangemelde activiteiten rond toegankelijkheid en toegankelijke horeca die tijdens van de Week van de Toegankelijkheid worden georganiseerd. U kunt zoeken op provincie of plaatsnaam.

Organiseert u ook een activiteit? Meld deze dan zelf aan via: Activiteiten organiseren.

Zoek een activiteit op ...

 

Alle activiteiten

Landelijk

Onveilige stoep bij jou in de buurt? Meld het bij ons
Omroep Brabant
02-10-2017
EINDHOVEN - Slechte stoepen zijn veel Brabanders een doorn in het oog. In de Week van de Toegankelijkheid wil Omroep Brabant een paar van de slechte plekken in de provincie extra onder de aandacht brengen.

Een van die slechte plekken is in Liempde. Daar hobbelde Annie van Abeelen (85) in januari met onze verslaggever door het dorp in een poging met haar scootmobiel de stoepen te bedwingen.

'Daar hebben gemeenten schijt aan'
Maar ook in veel andere plaatsen leveren slecht onderhouden stoepen problemen op. Monique van Baalen zegt in Eindhoven regelmatig problemen te ondervinden. “Vreselijk, mensen met een beperking willen ook normaal hun dingen kunnen doen”, schrijft ze. “Maar daar hebben gemeenten schijt aan. We hobbelen gewoon verder en vallen regelmatig.”

“Het is gewoon verschrikkelijk hoe mijn zoon schokt met zijn rolstoel op de klinkers”, omschrijft Mireille de Ridder op haar beurt de situatie in Lieshout. En de slechte trottoirs in Liempde brengen ook Sandra van den Bemt ertoe contact met ons op te nemen. “Het lijkt Made wel”, laat ze weten.

Vooral probleem voor ouderen
Slecht onderhouden stoepen zorgen er volgens Esther van Diessen voor dat oudere mensen niet meer zelfstandig een boodschap kunnen doen. Waarbij ze het voorbeeld van haar oma aanhaalt die niet met haar rollator over de stoep kan en er dus voor kiest op de gewone weg te gaan lopen. Een probleem dat ze graag opgelost ziet worden.

Ondervind jij ook problemen als gevolg van slecht onderhouden stoepen en straten in jouw dorp of stad? Of ken je mensen in je omgeving die er last van hebben? Laat het ons weten. Dat kan via Twitter, Facebook of door te mailen naar nieuws@omroepbrabant.nl. Vergeet niet je naam en telefoonnummer te vermelden. De themaweek duurt van maandag 2 oktober tot en met vrijdag 6 oktober.
Meer informatie
Utrecht
Week van de Toegankelijkheid 2017
Ieder(in)
02-10-2017
Jaarlijkse campagne waarin mensen met een beperking, chronisch zieken en andere betrokkenen in hun gemeente aandacht vragen voor de (on)toegankelijkheid van hun eigen omgeving.
Meer informatie
Lanceringen Gemeenten in de Ongehinderd app
Ongehinderd
02-10-2017
Tijdens de Week van de Toegankelijkheid lanceert Ongehinderd diverse gemeenten in de Ongehinderd app. Vanaf deze week is toegankelijkheidsinformatie over diverse locaties terug te vinden via app.ongehinderd.nl. Bewoners van deze gemeenten zijn natuurlijk van harte uitgenodigd om bij de lanceringen aanwezig te zijn.
Meer informatie
Verkiezing Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland
Nederland Onbeperkt
28-09-2017
Nederland Onbeperkt en Ongehinderd zijn op zoek naar de Meest Toegankelijke Gemeente van Nederland. Zij roepen mensen met een beperking, hun familie en mantelzorgers op om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst.

Mensen die hun gemeente beoordelen maken kans op een toegankelijk dagje uit!

Mensen worden opgeroepen om de toegankelijkheid van hun gemeente te beoordelen via een korte online vragenlijst op www.mtg2018.nl. Boordelen kan tot en met donderdag 30 november. Aan de hand van een aantal stellingen ontstaat een ranglijst. De stellingen hebben onder andere betrekking op de toegankelijkheid van het stadhuis, openbaar vervoer, sportaccommodaties en de begrijpelijkheid van brieven die de gemeente haar burgers stuurt.

De vijf meest toegankelijke gemeenten van de ranglijst worden onderworpen aan een verdiepend onderzoek. De focus komt dan te liggen op de toegankelijkheid van het vinden van werk, een geschikte woning, het volgen van een opleiding en het kunnen meedoen aan vrije tijdsactiviteiten. Enkele weken voor de Gemeenteraadsverkiezingen wordt de winnende gemeente bekend gemaakt.

Met de verkiezing willen zij gemeenten op een positieve manier aanspreken op het belang van een toegankelijke samenleving voor mensen met een lichamelijke, verstandelijke en zintuiglijke beperking.
Meer informatie

Friesland

Leeuwarden
Programmapresentatie Leeuwarden Culturele hoofdstad
Komt dat zien!
03-10-2017
Programmapresentatie Leeuwarden Culturele hoofdstad, een feestelijk programma op 3 oktober met veel aandacht voor toegankelijkheid. Komt het Zien! (https://www.komthetzien.nl/) is daar van de partij en onze blindentolk Hilbert  Geerling verzorgt de live-verslaggeving.

Meer informatie
Leeuwarden
Programma Presentatie Culturele Hoofdstad 2018
Werkgroep Toegankelijkheid Leeuwarden
03-10-2017
VOEL JE WELKOM!!
Om het Culturele jaar 2018 bekend te maken bij het publiek is er de Programma Presentatie op 3 oktober. Een feest voor iedereen en er is veel aandacht besteed aan de toegankelijkheid van het evenement!
Speciaal aan andersvaliden willen we laten weten dat er gebarentolken (voor doven en slechthorenden) en audiobeschrijvers (voor blinden en slechtzienden) zijn en ook plek   voor rolstoelgebruikers en stoelen voor als je slecht ter been bent. Hiervoor moet je op 3
oktober rond 16u45 op het Gouverneursplein zijn bij de ingang van het Stadhuis. Daar staat het rolstoelpodium, daar zijn de gebarentolken en daar kan je je koptelefoon voor de audiobeschrijving krijgen. Wil je hier gebruik van maken, meld je dan voor 1 oktober aan!! Als je met de auto afgezet wordt op het plein dan kan dat vanaf de Eewal (hoek Eewal en Gouverneursplein)
 
 
Meer informatie
Beetsterzwaag
Ondernemers, voorbijgangers, wethouders en andere belangstellenden ervaren hoe het is om als slechtziende persoon te moeten lopen door een winkelstraat en welke obstakels je tegen kunt komen
Werkgroep Toegankelijkheid Opsterland
03-10-2017
We nodigen ondernemers,voorbijgangers en de politiek uit om een route met een simulatiebril (slechtziend) te lopen in de hoofdstraat van Beetsterzwaag om op deze manier te ervaren hoe het is om als slechtziende persoon door de winkelstraat te lopen en welke obstakels je tegen kunt komen. We hebben Visio (www.visio.org ) bereid gevonden om ons hier bij te helpen.
Meer informatie

Drenthe

Hoogeveen
Blind belevings-diner
Eetcafé de Beurs
03-10-2017
Het thema van deze week is “aan tafel, uitgaan voor iedereen”. En daarmee gaat het over de toegankelijkheid van horeca en uitgaan. Hierom wordt in deze week het blind belevings-diner georganiseerd.
Dit vindt plaats op dinsdag 3 oktober in eetcafé de Beurs in Hoogeveen. Aanvang 18.30 uur, dus zorg dat je op tijd bent!
Laat je culinair verrassen met een vooraf vastgestelde drie gangen proeverij. En dit terwijl je zelf niets ziet. Met een slaapmasker geblinddoekt ervaar je deze avond hoe het is om dit te beleven als je blind bent. Je beleeft hoe zintuigen zich aanpassen aan een situatie van niets zien. Bij opgave kun je aangeven of je vegetarisch, vis of vlees wenst.
Ervaar het met ruiken, voelen, proeven en luisteren.
Luister en hoor de muzikale omlijsting door Bert Louissen.
Voel, ruik en proef de smaakvolle gerechten die je door eetcafé de Beurs worden aangeboden. Deel je ervaringen met tafelgenoten die je niet ziet en geniet vooral van deze onzichtbare smaakvolle drie gangen beleving.
Meedoen?
Inschrijven kan tot 1 oktober bij eetcafé de Beurs, telefoon: 0528 – 262723. Of kom langs om je reservering zeker te stellen: Eetcafé de Beurs, Grote Kerkstraat 28 in Hoogeveen.
Voor slechts 27,50 pp, (exclusief consumpties) neem je deel aan deze unieke belevings-avond.
Wees er snel bij want de plaatsen zijn beperkt!

Alle informatie vind je op de website van eetcafé de Beurs: http://debeurshoogeveen.nl/.
Het blind belevings-diner wordt van harte ondersteund door de gemeente Hoogeveen.
Meer informatie
Peize
Bijeenkomst in Restaurant Arash in Peize
St. Gehandicapten Platform Noordenveld
02-10-2017
Op maandag 2 oktober ontmoeten diverse mensen met een beperking uit de gemeente Noordenveld elkaar en vertegenwoordigers van het gemeentebestuur en de gemeenteraad. Ook de lokale pers is uitgenodigd. De actuele stand van zaken wordt uiteengezet en er is gelegenheid voor discussie en overleg.
Meer informatie

Flevoland

Almere
Je wordt een handicap aangemeten in Café op 2
Diverse organisaties: Wij Staan Op, Soga, Disabilities Studies
04-10-2017
Je wordt een handicap aangemeten in Café op 2

Een dwarsleasie, doof, slechtziend, bedenk het maar. Een handicap kan je zomaar overkomen. Onze maatschappij is nog niet helemaal toegerust op mensen met een beperking. Tijd om te ontdekken wat wel en wat nog niet toegankelijk is in Almere.

Horeca, drogist, markt of zelfs stadhuis is voor twintig procent van de mensen moeilijk toegankelijk. Je komt gewoon niet naar binnen, de informatie is niet goed leesbaar, de akoestiek is belabberd of je kan niet naar het toilet. In het Almeerse cafeop2 worden bezoekers van 'De week van de toegankelijkheid' een handicap aangemeten en kunnen met een begeleider op stap om zo te merken hoe de wereld vanuit het perspectief van iemand met een beperking is. Organisaties als Wij Staan Op!, Soga, Abri, ‘Werken met je hart’ en anderen zijn aanwezig in het café om geïnteresseerden te woord te staan. Want samen kunnen we een toegankelijke wereld creëren, en zo moeilijk is dat soms helemaal niet.
Meer informatie
Lelystad
Lancering ongehinderd app
03-10-2017
Lancering ongehinderd app
Meer informatie
Dronten (inclusief Biddinghuizen en Swifterbant)
testen horeca in eigen gemeente
Stichting Onder Dak Gehandicaptenberaad Dronten
10-09-2017
Die horeca bezoeken en testen aan de hand van schouwlijsten die in 2016 niet aan bod zijn gekomen.
Meer informatie

Gelderland

Arnhem
Netwerkbijeenkomst
Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG)
23-10-2017
Hoe zit het met de toegankelijkheid van de horeca in Arnhem? Op donderdag 5 oktober gaan jongeren van 18 tot en met 30 jaar dat aan den lijve ondervinden tijdens een gezellig kroegentocht op de Korenmarkt. Op maandag 23 september praten we samen met ervaringsdeskundigen, ondernemers en gemeente met elkaar door over de bevindingen en kansen tot samenwerking rondom toegankelijkheid in Arnhem. Tijdens de interactieve netwerkbijeenkomst maakt u kennis met medewerkers van de gemeente, ervaringsdeskundigen en ondernemers die zich in (willen) zetten voor toegankelijkheid.
Meer informatie
Arnhem
Kroegentocht
Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG)
05-10-2017
Hoe staat het met toegankelijkheid op de Korenmarkt? Dat zoek je uit tijdens een gezellige avond met jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Je bezoekt in groepjes een aantal cafés en aan de jury geef je jullie ervaring over de toegankelijkheid door. Jullie ervaringen vormen de input voor een bijeenkomst op 23 oktober waar horecaondernemers, lokale politiek en andere betrokkenen in gesprek gaan over het toegankelijker maken van de horeca in Arnhem. Verzamelen vanaf 20:00 op de korenmarkt Start 20.30 tot 22.30 / 23.00 Meedoen en 3 consumpties gratis Voor meer informatie: info@apcg.nl of 026-3894488 Aanmelden verplicht via: https://vragenlijst.dezorgvraag.nl/kroegenwvdt Aanmelden kan tot 2 oktober!
Meer informatie
Groenlo
Een rondje in een rolstoel door een nieuw multifunctioneel openbaar gebouw
Stichting BOOG (Belangen Organisatie Oost Gelre voor mensen met beperkingen)
05-10-2017
De Mattelier, hét Sociaal Cultureel Centrum in Groenlo, wordt eind sept. 2017 officieel geopend. Het nieuwe gebouw is voor iedereen toegankelijk.
De heer Troost, landelijk ambassadeur van de toegankelijkheid, maakt met zijn kompaan de heer Zwart een ronde door het nieuwe gebouw. Hij gaat daarna in gesprek met de beheerder van het gebouw. Bestuursleden van de stichting BOOG zijn daarbij aanwezig.
Meer informatie
Apeldoorn
Informatie over de Week van de Toegankelijkheid
Woonruimte Advies Commissie (WAC) OostVeluwe
05-10-2017
Op een avond waarop de complete raad vergadert en gezamenlijk eet laten we mensen o.a. in een (elektrische)-rolstoel ervaren hoe moeilijk het is om zelf eten te halen, onder een moeilijke tafel te komen, geblinddoekt te eten, met een rollator eten te halen etc.
Ook hebben we in de ontvangsthal van het Stadhuis een informatiestand.
In samenwerking met een drietal organisaties binnen de gemeente Apeldoorn willen we aandacht besteden aan de week van de toegankelijkheid. In het stadhuis van Apeldoorn gaan we hiervoor een actie opzetten.
Meer informatie
Apeldoorn
Met raadsleden aan tafel
Platform Gehandicapten Apeldoorn
05-10-2017
In het kader van de week van de toegankelijkheid op het stadhuis hebben wij de gemeenteraadsleden uitgenodigd gezamenlijk aan tafel te gaan.
Meer informatie
Doesburg
Bijeenkomst: 'Waar ligt uw drempel?'
Gehandicaptenraad Doesburg
04-10-2017
De Gehandicaptenraad wil ook weten hoe het gesteld is in de openbare ruimte van Doesburg en houdt 4 oktober een bijeenkomst met de titel 'Waar ligt uw drempel?'. De bedoeling is die middag van chronisch zieken en van mensen met een beperking te horen waar ze op straat en in gemeentelijke gebouwen tegenaan lopen.

'Waar ligt uw drempel?' is woensdagmiddag 4 oktober in het restaurant van zorgcentrum IJsselzicht aan de Van Brakellaan 54 in Doesburg. Aanvang 14.00 uur, zaal open om 13.30 uur. Opgeven kan bij Jelle Berends; tel. 06-38681047, email jelleberends-sgrd@ziggo.nl.
Meer informatie
Arnhem
Toegankelijkheid van de Markt
Arnhems platform chronisch zieken en gehandicapten (APCG)
02-10-2017
Veel mensen met een mobiliteitsbeperking hebben problemen met de toegankelijkheid van de Markt als gevolg van de ongelijke bestrating. Op 2 oktober organiseert het Apcg een activiteit om Arnhemse raadsleden zelf te laten ervaren hoe het is om in een rolstoel of scootmobiel over de Markt te gaan. Wij vinden het ook belangrijk dat de raadsleden in gesprek gaan met de inwoners die hier last van ondervinden. Dus wil je je ervaringen delen met de politiek, kom dan op 2 oktober tussen 18.00 en 18.30 uur naar de Markt. Je hoeft je niet vooraf aan te melden.
Meer informatie
Ede
Lancering ongehinderd app
02-10-2017
Lancering ongehinderd app
Meer informatie
Varsselder
Huntenpop 11 en 12 augustus
Huntenpop
11-08-2017
Hét popfestival waar toegankelijkheid gewoon is. Deze editie met o.m. Kensington en Chef'Special!
Meer informatie

Noord-Brabant

Vught
Ontmoetingsbijeenkomst
Visio-Café Vught
07-10-2017
Visio-Café Vught is een ontmoetingsplaats voor blinde en slechtziende ouderen. In een ongedwongen sfeer praten met lotgenoten, informatie opdoen, doorgeven en ervaringen uitwisselen. Partners, familieleden en vrienden zijn ook welkom. Speciaal in deze week van de Toegankelijkheid wordt aandacht besteed aan dit thema Toegankelijkheid. Denk aan de gidslijnen en noppentegels, voor mensen met een visuele beperking. Wat doet de werkgroep toegankelijkheid in Vught: ideeën voor verbetering, in Vught of eigen woonplaats? // Op 7 oktober organiseert Samen Sterk in de Wijk samen met Toegankelijk Vught en de winkeliers-vereniging van Vught Centrum een bijzondere ontmoetingsactiviteit. Met deze activiteit, die plaats vindt in het centrum van Vught, sluit men aan bij de nationale week van de toegankelijkheid met als thema: “aan tafel” Heel vaak vertellen kwetsbare burgers dat de drempel nog te hoog is om mee te doen aan bestaande activiteiten. Onbekend maakt onbemind. Elkaar leren kennen en begrijpen is een eerste vereiste om met elkaar dingen te ondernemen. Op 7 oktober vanaf 13.00 uur bent u van harte welkom om aan de lange tafel aan te schuiven en lekkere hapjes te proeven. Ook tonen cliënten van verschillende Vughtse organisaties hun talenten en kunt u deelnemen aan een belevingsroute waarbij u geblinddoekt een route volgt. Komt u ook?
Meer informatie
Vught
Elkaar ontmoeten aan tafel
Toegankelijk Vught i.s.m. Samen Sterk in de Wijk en winkeliersvereniging
07-10-2017Elkaar ontmoeten aan tafel. In samenwerking met Toegankelijk Vught, Samen Sterk in de Wijk, Welzijn Vught, Novalis en de winkeliersvereniging van de Marktveldpassage wordt een gezamenlijk Eet moment georganiseerd, verzorgd door clienten van verschilllende zorgorganisaties in Vught, met daarbij een Ervaringsroute waarbij men kan kennismaken met blindlopen en rolstoelrijden door het winkelcentrum en omgeving.Meer informatie
Wanroij
informatiebijeenkomst rondom geldzaken 'Samen aan tafel'
Platform Gehandicapten Sint Anthonis
07-10-2017
Ik kan en mag niet pinnen, hoe moet het dan? Ik wil naar een concert, maar hoe kom ik aan een kaartje? Hoe zorg ik dat later mijn erfenis op de goed plek komt? Allemaal vragen waarop antwoord wordt gegeven tijdens de informatiebijeenkomst. Een bijeenkomst voor mensen met een beperking, hun familieleden en verzorgers en iedereen die graag voorlichting wil op het gebied van geldzaken. Ook een presentatie over bewindvoering en levenstestament. De dag is kosteloos.
Meer informatie
Breda
Special KIDS-dag Breda
Sprint Breda en Breda Actief
06-10-2017
Special KIDS-dag is een samenspel van de projecten Special Heroes van Breda Actief en de KIDS-dag van AV Sprint. Tijdens deze sportdag sporten kinderen met en zonder beperking samen om elkaar te leren kennen en om de drempel weg te nemen. De 400 deelnemers en ongeveer 60 vrijwilligers worden bijgestaan door studenten van CIOS Goes-Breda.
Meer informatie
's-Hertogenbosch
Toegankelijkheidsontbijt (besloten bijeenkomst)
Gehandicapten Platform ’s-Hertogenbosch
05-10-2017
De projectgroep VN-verdrag van het Gehandicapten Platform ’s-Hertogenbosch nodigt belangstellenden uit om aan te schuiven bij ons ontbijtbuffet. Dit ontbijt organiseren wij heel bewust in de Landelijke week van de Toegankelijkheid, waarbij dit jaar de horeca centraal staat met als thema: “Samen aan tafel”. Het VN-verdrag beschrijft een aantal verplichtingen waar niet alleen gemeente, maar ook veel partijen in de gemeente, een taak hebben om te zorgen voor een goede toegankelijkheid van openbare ruimte, gebouwen en andere voorzieningen. Deze wet is daar heel duidelijk in. Onder het met elkaar te bespreken hoe we ervoor staan en hoe andere gemeentes het aanpakken, genieten we meteen van een lekker ontbijt in een voor ons toegankelijke en bruikbare gelegenheid.
Meer informatie
's-Hertogenbosch
Uniek Sporten
regionaal loket Meijerij
04-10-2017
Bij HC Den Bosch komen sportorganisatoren, sporters en wethouders, Buurtsportcoaches bij elkaar om het loket Uniek Sporten officieel te lanceren voor de regio Meierij.
Meer informatie
Valkenswaard
Valkenswaard: Agenda 22-proof!
Agenda 22
04-10-2017
Valkenswaard heeft aandacht voor mensen die tegen dit probleem aanlopen. Sterker nog: Valkenswaard wil dat niet alleen de horeca-toegankelijkheid voor eenieder optimaal is, maar dat álle hobbels die mensen met een beperking tegenkomen moeten worden geslecht. Valkenswaard: Agenda 22-proof! We vragen uw aandacht en aanwezigheid bij deze manifestatie. In de Week van de Toegankelijkheid stellen we de toegankelijkheid (en daarmee Agenda 22) aan de orde: woensdag 4 oktober om 15.00 uur ‘AAN TAFEL, uitgaan voor iedereen’ ‘Onsz-restaurant’ aan de Leenderweg 2 te Valkenswaard. U bent van harte welkom om betrokkenheid te tonen!
Meer informatie
Breda
Optreden Tiuri i.s.m. PodAa
Theaterwerkplaats Tiuri
04-10-2017
Theaterwerkplaats Tiuri verzorgt samen met dagbesteding PodAa pop-up theater. Met spel, muziek en dans benaderen zij op eigen wijze het thema toegankelijkheid. Als speellocatie wordt gebruik gemaakt van ‘de Muzzbuzz’ (verrijdbaar podium).

Locaties en tijden:
Winkelcentrum Heksenwiel 11.00-11.30 uur;
marktplein Princenhage 13.00-13.30uur;
Grote Markt 15.00-15.30 uur.

Kom dat zien, kom dat zien. Hopelijk kunt u er bij zijn!!!!
Meer informatie
Alphen-Chaam
Burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam op pad
Stichting ERBIJ, MEE en de gemeente Alphen-Chaam
03-10-2017
Minder mobiele mensen komen vaak onnodige obstakels tegen in het dagelijks leven. Zowel onderweg als in gebouwen. Daar willen we samen wat aan doen.

In de Week van de Toegankelijkheid gaan Stichting ERBIJ, MEE en de gemeente aan de slag om hiervoor meer bewustwording te krijgen. Zo gaan burgemeester en wethouders van Alphen-Chaam op dinsdagmiddag 3 oktober met een ‘beperking’ op pad in het centrum van Alphen. Daarbij krijgen ze hulp van ervaringsdeskundigen.
Vanaf 14.00 uur verplaatst het gezelschap zich met onder andere een scootmobiel, rolstoel, rollator en kinderwagen door het centrum van Alphen. Het eindpunt is Cultureel Centrum Den Heuvel. In de foyer, bij ‘Effe Buurten’, kan iedereen bijkomen en bijkletsen met gratis koffie, thee of ranja.
Ook u kunt zich om 14.00 uur bij de actie aansluiten, met of zonder handicap. Het startpunt is het gemeentekantoor aan het Willibrordplein in Alphen.
Meer informatie
Grave
Bezoek aan openbare locaties
Platform voor mensen met een functiebeperking Grave
02-10-2017
Met een aantal leden van het platform en een aantal genodigden (onder meer bestuur en raad van de gemeente) worden in de week van toegankelijkheid 8 verschillende openbare locaties bezocht. We hebben hierbij twee doelen:
-de leden van het platform die een visuele beperking hebben en de leden, die rolstoelafhankelijk zijn zullen de locatie bekijken aan de hand van een zichtlijst
-de genodigden krijgen een opdracht mee waardoor ze ervaren tegen welke obstakels mensen met een functiebeperking letterlijk en figuurlijk oplopen.
Al deze bezoeken worden op film gezet. Begin november wordt deze film in een informatie/presentatieavond vertoond aan alle geïnteresseerden in Grave.
Meer informatie
Breda
Restaurant korting bij Merlinde
Hotel Merlinde
02-10-2017
Tijdens de week van de Toegankelijkheid krijgt u 5% korting op uw restaurant rekening bij Hotel Merlinde.

Hotel Merlinde scoorde recent nog 4 sterren tijdens de toegankelijkheidscheck, uitgevoerd door ZET, voor het Toeristisch Fonds Breda. Zowel de hotelkamers als het restaurant zijn volgens de expert review volledig rolstoeltoegankelijk en uitermate geschikt voor mensen met en zonder functiebeperking.

Let op: Korting word alleen toegepast wanneer u reserveert onder vermelding van "week van de toegankelijkheid". Korting is zowel tijdens lunch als diner van toepassing.
Meer informatie
Eindhoven
Toetsing Winkeliers en Horeca in de Eindhovense Binnenstad!
Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven
02-10-2017
In het kader van de landelijke WEEK van de TOEGANKELIJKHEID (2 tot en met 7 oktober 2017) neemt de werkgroep Toegankelijkheid van het Platform Gehandicaptenbeleid Eindhoven deel met:

“toetsing van winkeliers en horeca in de Eindhovense Binnenstad!!”

De werkgroep is namelijk al enkele maanden bezig om de ondernemers in de binnenstad van Eindhoven bewust te maken van het belang van Toegankelijkheid voor mensen met een beperking!!

Dit doen zij door iedere onderneming te bezoeken met een checklist die ter plaatse wordt ingevuld, samen met iemand van de betreffende onderneming. De tot nu bezochte winkels/horeca zijn erg positief over deze werkwijze, en proberen waar nodig, er alles aan te doen hun pand toegankelijk te maken/houden. De Werkgroep adviseert hen hierbij.

Tevens worden de winkeliers en horeca erop geattendeerd dat er al enige tijd een aangepast openbaar toilet aanwezig is in de binnenstad, namelijk hoek Rechtestraat/Kerkstraat. Niet iedereen was hiervan op de hoogte.
Aangezien de meeste winkels geen mogelijkheid hebben om gebruik te laten maken van een toilet, zowel voor valide als voor mensen met een beperking, wordt deze informatie zeer op prijs gesteld. Men kan mensen in de toekomst naar dit openbare toilet verwijzen.

Als de operatie binnenstad gereed is zal de werkgroep in 2018 in de andere stadsdelen van Eindhoven winkels/horecagelegenheden bezoeken om daar het belang van toegankelijkheid onder de aandacht te brengen en hun advies uit te brengen. Dit geheel kosteloos.

“Eindhoven wordt nog mooier als iedereen kan winkelen en uitgaan!”
Meer informatie
Eindhoven
twee speciale rondleidingen voor dove en slechthorende bezoekers
Van Abbemuseum
01-10-2017
Het Van Abbemuseum in Eindhoven trapt de Week van de Toegankelijkheid al op zondag 1 oktober af met twee speciale rondleidingen voor dove en slechthorende bezoekers!

- Een theaterrondleiding voor het hele gezin met dove en horende gezinsleden (met gebarentolk). 13.00-13.45 uur Meer info: http://tinyurl.com/y9ww5t7t

- Een rondleiding in gebarentaal door de nieuwe tentoonstelling The Making of Modern Art door Judith Vogels. 14.00-15.30 uur. Meer info: http://tinyurl.com/yccwexpg

Deze rondleidingen zijn onderdeel van het Special Guests prorgramma: www.vanabbemuseum.nl/specialguests
Meer informatie
Valkenswaard
Zorg-infomarkt
Senioren Belang Valkenswaard
30-09-2017
Senioren Belang Valkenswaard houdt op zaterdag 30 september haar jaarlijkse zorg-infomarkt in theater De Hofnar te Valkenswaard
Meer informatie
Oosterhout
Subsidie voor verlagen toegangsdrempels
Gehandicaptenplatform Oosterhout
27-09-2017
150 zaken in Oosterhout hebben een toegangsdrempel hoger dan 2 cm. Het gehandicaptenplatform probeert de ondernemers bewust te maken van deze situatie. Samen met de gemeente pakken we het aan en de ondernemers krijgen zelfs een subsidie van 33% van de gemeente als zij mee doen aan de actie.
Meer informatie
Breda
Netwerkbijeenkomst Breda
31-08-2017
Hoe toegankelijk is de horeca in de buurt? Zijn mensen met een beperking welkom in een restaurant, het café of evenement?
Help de toegankelijkheid van horeca te verbeteren! Wij nodigen u van harte uit voor de netwerkbijeenkomst ‘Aan tafel!’ van de Week van de Toegankelijkheid.

Donderdag 31 augustus van 19.00-22.00 uur
Hotel Mastbosch, Breda
Deelname is gratis

Programma
We bieden ter inspiratie een boeiend en interactief programma met bijdragen van Miriam Haagh, wethouder in Breda, Kim Kempeneers, ervaringsdeskundige en Peter Werther, eigenaar van Hotel Mastbosch Breda. Zij komen vertellen over het belang van toegankelijke horeca en welke stappen gezet kunnen worden om dit te realiseren.

Aan de orde komen:
• Informatie over toegankelijkheid en ervaringen van mensen met een beperking.
• Hoe creëert u een win-winsituatie voor de horeca en voor mensen met een beperking?
• Hoe kunnen mensen met een beperking aandacht vragen voor de drempels die zij ervaren?
• Hoe kunnen we de horeca stimuleren om toegankelijker te worden?
• Inspirerende voorbeelden en concrete tips om zelf aan de slag te gaan!
• Ontmoeting met mensen en organisaties om in uw gemeente of regio initiatief te nemen.
• Voorbeelden en mogelijkheden om positieve initiatieven te belonen.
• Een gezamenlijke workshop over het in de praktijk brengen van een initiatief.

De avond eindigt met een netwerkborrel.

Meer informatie
's-Hertogenbosch
Theaterfestival Boulevard
Boulevard
03-08-2017
Festival Boulevard werkt heel hard om de theatervoorstellingen toegankelijk te maken. Samen met deskundigen werken we aan de toegankelijkheid van voorstellingen voor mensen met een beperking. ‘Gastvrijheid voor iedereen’ is ons uitgangspunt. Ook dit jaar wordt een aantal voorstellingen met gebarentaal, ringleiding en/of audiodescriptie ondersteund. Zie het programma voor informatie per voorstelling https://www.festivalboulevard.nl/nl/programma/
Meer informatie
Oosterhout
Alle Drempels Weg
Gehandicaptenplatform Oosterhout
04-04-2017
150 zaken in Oosterhout hebben een toegangsdrempel hoger dan 2 cm. Het gehandicaptenplatform probeert de ondernemers bewust te maken van deze situatie. Samen met de gemeente pakken we het aan en de ondernemers krijgen zelfs een subsidie van 33% van de gemeente als zij mee doen aan de actie.
Meer informatie

Limburg

Venray
Samen aan Tafel
GehandicaptenPlatform Venray
06-10-2017
De landelijke Week van de Toegankelijkheid (2 t/m 6 oktober) heeft dit jaar als thema “Aan Tafel”. Daarbij wordt aandacht gevraagd voor de Toegankelijkheid van horecagelegenheden.
Bij toegankelijkheid gaat het niet alleen om het ontbreken van obstakels als drempels en ruime doorgangen of de aanwezigheid van een invalidentoilet. Maar ook om duidelijke menukaarten, goede tafelhoogte, goede verlichting, aangepaste menu’s voor mensen met dieet en niet op de laatste plaats om klantgericht personeel.

De agenda van de opening van de activiteiten is:
Datum: 6 oktober 2017
Plaats: Huiskamer Schouwburg Venray
13:30 uur Zaal open. Ontvangst van gasten
14:00 uur Welkomwoord en inleiding op het thema. Dhr. Jac. Haegens voorzitter GPV
• Presentatie van de flyer: “Gewoon (Gelijk)” met informatie over het VN Verdrag voor mensen met een beperking.
• Presentatie van de flyer: “Samen aan Tafel”.
• Toekenning van LTS symbolen.
14:20 uur Toespraak van de wethouder.
14:30 uur Afsluiting.

Na deze opening zullen leden van het GPV zich in groepen verdelen om de flyers “Gewoon(Gelijk)” en “Samen aan Tafel” te verspreiden. Daarnaast zullen enkelen van hen de toegekende LTS symbolen ter plaatse aan de betreffende gebouwen aanbrengen.
Meer informatie
Weert
Op stap met wethouders en ambtenaren
stichting Toegankelijk Weert (in oprichting)
03-10-2017
Stichting Toegankelijk Weert (in oprichting) geeft alvast een voorproefje van de samenwerking die ze samen met de gemeente aan zullen gaan vanaf de Kick Off dit jaar!
Wethouders en ambtenaren zullen deze dag zelf ervaren hoe het is om met een beperking, gebruik te moeten maken van de horeca voorzieningen. Zij worden daarbij begeleid door vrijwilligers die hier dagelijks mee geconfronteerd worden.
Meer informatie
Meerssen
Rondgang langs horecagelegenheden
Gemeente Meerssen, Gehandicapten Organisatie Meerssen (GOM) en de Adviesraad Sociaal Domein (ASD)
03-10-2017
Rondgang langs horecagelegenheden

Het gemeentebestuur van Meerssen organiseert op dinsdag 3 oktober een rondgang langs een aantal horecagelegenheden. De betreffende horeca-uitbaters hebben inmiddels persoonlijk bericht ontvangen. Tijdens de rondgang wordt gekeken welke oplossingen mogelijk zijn om eventuele drempels bij het uitgaan weg te nemen. Dit doet wethouder Berry van Rijswijk samen met vertegenwoordigers van de Gehandicapten Organisatie Meerssen (GOM) en de Adviesraad Sociaal Domein (ASD).

Themabijeenkomst voor horeca-uitbaters en horecabezoekers

In november organiseren de samenwerkende organisaties een themabijeenkomst over dit onderwerp. De bijeenkomst is bedoeld voor horeca-uitbaters en -bezoekers. Meer informatie volgt in oktober via de gemeentepagina’s en op www.meerssen.nl.
Meer informatie

Zuid-Holland

Leiden
Verover de Stad
Argenta Consult
06-10-2017
Verover de Stad 2017: Waag een uitdaging! Pikte jij als kind de schoenen van je moeder omdat je wilde weten hoe het was om op hakken te lopen? Kon jij die tractor niet voorbij lopen zonder te kijken of het sleuteltje er in zat en uit te proberen of hij zou starten? Op 6 oktober hoef je niet stiekem te doen, maar kun je experimenteren hoe het is om 'gewone' dingen te doen met een aangemeten beperking. Waar en wanneer? In en om Brasserie De Waag, Aalmarkt 1 te Leiden. 6 oktober tussen 15.30 en 18 uur. Wat? Buiten: - Route rijden in een rolstoel. - Een boodschap doen met een zichtbeperkende bril op je neus. Binnen (onder het genot van een aangeboden drankje): - Een ontspannen gesprekje voeren met een onbekende waarin je samen uitzoekt wat je gemeenschappelijk hebt. - Met geluiddempers op je oren het gebarenspel spelen. - Je laten informeren over het werk van blindengeleidehonden en de aanwezige gepensioneerde viervoeter wèl mogen aaien.
Meer informatie
Voorschoten
Ervaren hoe het is als je slechtziend bent
Werkorganisatie Duivenvoorde
06-10-2017
Op de markt mensen laten ervaren hoe het is als je slechtziend bent
Meer informatie
Schiedam
Ervaren hoe het is om te leven met een beperking
Gemeente Schiedam
05-10-2017
Gemeente Schiedam organiseert op donderdag 5 oktober 2017 een actieve ochtend voor de consulenten van Stroomopwaarts, ROGplus en de Wijkteams om de toegankelijkheid voor mensen met een beperking onder de aandacht te brengen. Op deze dag kunnen de consulenten zelf ervaren hoe het is om te leven met een beperking
Meer informatie
Wassenaar
Met wijkverenigingen, maatschappelijke partners en inwoners aan tafel
Werkorganisatie Duivenvoorde
05-10-2017
We gaan met wijkverenigingen, maatschappelijke partners en inwoners aan tafel.
Meer informatie
Vlaardingen
Themapagina met interviews over toegankelijkheid
27-09-2017
Gemeente Vlaardingen besteed woensdag 27 september aandacht aan de week. We publiceren een themapagina met interviews met een lunchroom en museum over hun toegankelijkheid, en een column van de wethouder hierover.
Meer informatie
Den Haag
Schouwen in Den Haag
Voorall
02-09-2017
Schouwen van gelegenheden in Den Haag, positieve punten worden geregistreerd in de Ongehinderd App
Meer informatie

Noord-Holland

Zaandam
Belichten voordelen inclusieve samenleving
Rolstoelrijders Zaandam
06-11-2017
‘Het kan iedereen overkomen om in een rolstoel terecht te komen. Het is dan wel zo prettig als je nog wel overal kunt komen en mee kunt blijven doen.’
‘Alle beperkingen weg; wat levert een inclusieve samenleving ons op?

Een leuke avond met onder andere caberetier Funda Müjde, waar de voor- en nadelen voorbij komen van een samenleving waar toegankelijkheid de norm is. Een mooie kans voor ondernemers, horeca en beleidsmakers, die kunnen meedenken over de financiële en maatschappelijke voordelen van een inclusieve samenleving. Annemieke Goudsmit roept op tot een dialoog om de belemmeringen in beeld te brengen en bewustwording te creëren.
Meer informatie
Amsterdam
HoorOnsAmsterdam Netwerkborrel
Slechthorend Amsterdam
07-10-2017
Slechthorend Amsterdam - Meet Berlage

Op zaterdag 7 oktober organiseert Slechthorend Amsterdam haar eerste netwerkborrel.

Tijdens deze netwerkwerkborrel besteden we aandacht aan het lezen van je audiogram. Dit lijkt ons passend omdat ieder gehoorverlies start met het maken van een audiogram. Audiogrammen zijn lastige dingen. Het zegt iets over jouw gehoorverlies, maar hoe je het precies moet lezen weet je niet. Het audiogram vormt de toegang tot hoorzorg die je krijgt en die vergoed wordt. Herkenbaar? Dan ben je zeker niet de enige! Wouter de Wolf van Second Opinion Hoortoestellen is een ervaren audicien die zijn kennis met ons wil delen en alles hierover gaat vertellen.

Natuurlijk ontmoet je tijdens de netwerkbijeenkomst ook andere mensen met gehoorverlies. Dit is de kans om anderen te ontmoeten met gehoorverlies in Amsterdam. Een kans op nieuwe inspiratie, ideeën op te doen en antwoorden te vinden. Ook voor mensen die al langer met gehoorverlies te maken hebben en hun hun partner, familie en dierbaren.

In het kader van de Week van Toegankelijk delen we onze ervaringen over de accommodatie waar we gebruik van maken.


Meer informatie
Amsterdam
Kroegentocht
SDWA
07-10-2017
We organiseren een Kroegentocht en gaan de barmedewerkers kennis geven van doofheid en ze basisgebaren voor in een kroeg leren. Meer informatie en vragen via https://doof.amsterdam/
Meer informatie
Hoofddorp
Informatiemarkt
Gemeente Haarlemmermeer
07-10-2017
De gemeente Haarlemmermeer werkt samen met de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer (BGH) aan de Week van de Toegankelijkheid. De gemeente bereidt 2 informatiemarkten voor over wonen, welzijn en zorg in Badhoevedorp (30 september) en Hoofddorp (7 oktober). Op de markt is er gelegenheid tot het stellen van vragen of inwinnen van informatie over het VN-Verdrag. De Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer zal op beide informatiemarkten in de informatiekraam informatie kunnen geven over het VN-Verdrag. Op 5 oktober bereidt de BGH een openbare werklunch voor met leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer en Haarlemmmerliede-Spaarnwoude (onze fusiegemeente). Daar zullen 3 externe sprekers hun licht laten schijnen over het VN-Verdrag, digitale dienstverlening en hulpmiddelen en toegankelijke openbare gebouwen.
Meer informatie
Amsterdam
5D SPEELT: twee toegankelijke theatervoorstellingen
5D
06-10-2017
5D SPEELT

2 Voorstellingen met een nagesprek olv Chris Keulemans (journalist, voormalig directeur van De Balie, oprichter Tolhuistuin).

1. Italië versus Albanië
Idee en regie: Beer Boneschansker. Spel: Vincent Bendervoet en Nick Bijl
Het is de nacht van 24 op 25 maart 2017. De avond ervoor heeft Italië Albanië verslagen in de kwalificatieronde voor het EK. Midden in de nacht ontmoetten twee voetbalfans elkaar, de een uit Italië en de ander uit Albanië. Wat hen bindt is dat ze allebei een handicap hebben en allebei achtergelaten zijn door hun supportersgroep. Hun verschillende achtergrond blijkt geen bezwaar om maskers af te leggen, eerlijk tegenover elkaar te zijn en hun dromen te delen.

Italië versus Albanië is een voorstelling over kiezen voor wie je zelf echt bent in de vorm van een romantische komedie.

2. Raphael
Idee, spel en regie: Klemens Patijn en Maurits van den Berg
Op een zonnige koude wintermorgen sluit de 20 jarige Raphaël de deur van zijn studentenkamer. Hij is gekleed in een zwarte joggingbroek, een T-shirt en een paar gymschoenen. Hij rent door het park, doet rek- en strek oefeningen. Sprint een heuvel op. Passeert een middelbare school, struikelt, schuurt met zijn bovenlip over de grond, slaakt een diepe zucht en blijft dood op de grond liggen.
Raphaël had geen portemonnee of persoonsbewijs op zak. Zijn identiteit was onbekend. Het enige mogelijke aanknopingspunt dat de politie had, was de opdruk op zijn T-shirt: ‘Café de Corenmaet Breda’. De politie nam een foto van de jongen en ging met deze foto naar dit café.
Het gonsde ’s avonds al door de stad dat er iets met Raaf was. Ik wist zeker dat het niet waar was, dat iedereen zich vergistte. Ik had hem gisteravond laat nog over de telefoon gesproken en we zouden morgen weer samen gaan lopen.
‘Raphaël’ wordt een muzikale voorstelling, een ode aan de vriendschap om te herinneren en herbeleven. Een ontrafeling over hoe het leven een loopje met je neemt en hoe de dood een eigen leven gaat leiden.
Wat is vriendschap eigenlijk? Waarom wordt je vrienden en met wie? Wanneer, voor hoelang en hoe dan? Kun je ook leven zonder vrienden?

Ruimte is toegankelijk voor rolstoelen, aangepast toilet om de hoek, gebarentolk
Meer informatie
Amsterdam
In gesprek over Studeren en Werken met een functiebeperking
Universiteit van Amsterdam
05-10-2017
Op de Campus Roeterseiland gaan medewerkers in gesprek met studenten, docenten en medewerkers over Toegankelijkheid. Belangrijk is bekendheid te geven aan de veelzijdigheid van het thema en bekend maken welke organisatieonderdelen en personen werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid.
Meer informatie
Hoorn
Ongehinderd
Gemeente Hoorn
05-10-2017
Lancering ongehinderd app
Meer informatie
Aalsmeer
Ongehinderd
Gemeente Aalsmeer
05-10-2017
lancering ongehinderd app
Meer informatie
Haarlemmermeer
Lunch met gemeenteraadsleden
Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer in samenwerking met gemeente
05-10-2017
Op 5 oktober bereidt de Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer een openbare werklunch voor met leden van de gemeenteraad van Haarlemmermeer en Haarlemmmerliede-Spaarnwoude (onze fusiegemeente). Daar zullen 3 externe sprekers hun licht laten schijnen over het VN-Verdrag, digitale dienstverlening en hulpmiddelen en toegankelijke openbare gebouwen.
Meer informatie
Weesp
Met de scootmobiel eropuit (meerijden kan nog)
Versa Welzijn - Buurtsportcoach
04-10-2017
WEESP Het is als een lekker stuk wandelen, maar dan met de scootmobiel. Op woensdag 4 oktober vindt de eerste editie van de Weesper scootmobieltocht plaats.

Buurtsportcoach Ingmar Kolbrink samen met een betrokken inwoner een tocht van twaalf kilometer uitgezet. Dat komt neer op ongeveer een uur rijden. Een afwisselende tocht door Weesp, waarin genoten kan worden van een gedeelte van het centrum, maar vooral van de natuur.

Banden op spanning
Vanaf 10.45 uur staat voor het stadhuis de koffie klaar, waar de tocht vervolgens om 11.00 uur start. De tocht wordt afgesloten met een broodje en koffie. Voor de tocht is het belangrijk dat de banden op spanning zijn en dat de accu volledig is opgeladen, zo laat de organisatie weten.

Aanmelden
Aanmelden voor de tocht kan tot dinsdag 3 oktober. Deelname is gratis. Aanmelden bij Ingmar Kolbrink (buurtsportcoach) via telefoonnummer (06) 27 62 19 43 of e-mailadres ikolbrink@versawelzijn.nl.

Vind je het leuk om als vrijwilliger mee te gaan? Neem dan ook gerust contact op met Ingmar Kolbrink.
Meer informatie
Amsterdam
SWDA op de Albert Cuyp
Stichting Welzijn Doven Amsterdam
04-10-2017
SWDA zal woensdag 4 oktober op de Albert Cuypmarkt staan! Folders, filmpjes en een kleine attentie voor de marktbezoekers. We zullen voorlichting geven en aandacht vragen voor de toegankelijkheid van doven in Amsterdam.
Kom je ook langs?
Meer informatie
Amsterdam
Talk of the Town: Stad zonder grenzen
Gemeente Amsterdam / Pakhuis de Zwijger
03-10-2017
Reizen met het openbaar vervoer, naar school gaan, wat leuks doen of even een boodschap om de hoek; voor mensen met een beperking zijn deze alledaagse taken een hele opgave. Volgens het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking moet iedereen ongeacht zijn of haar beperking mee kunnen doen in de maatschappij. Hoe zorgen we voor eerlijke kansen op de arbeidsmarkt voor mensen met een beperking? En op welke manier kunnen we de openbare ruimte, gebouwen, festivals en vormen van openbaar vervoer inrichten, zodat ze toegankelijk zijn voor iedereen? Laat je inspireren door praktische oplossingen en denk mee over hoe we Amsterdam een inclusieve en toegankelijke stad kunnen maken voor iedereen.
Met in dit programma onder anderen

Eric van der Burg
Wethouder Zorg en Welzijn, Ouderen, Sport en Recreatie, Ruimtelijke Ordening, Grondzaken Amsterdam
Tijdens het programma wordt er gezorgd voor soep en een broodje.

ADL-hulp: Indien gewenst is er tussen 17:30 – 18:00 en na afloop van het programma bij tramhalte 26 iemand beschikbaar om u naar het gebouw te begeleiden. In het gebouw is een invalidentoilet aanwezig en de zaal is toegankelijk via trap en lift. Tijdens het programma is een doventolk aanwezig. Indien u nog specifieke ADL-hulp wenst neem dan contact op met communicatie@dezwijger.nl

Meer informatie over dit programma volgt z.s.m.
Meer informatie
Callantsoog
Schouw van een restaurant Callantsoog
Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Schagen
03-10-2017
Koninklijke Horeca Nederland heeft haar leden opgeroepen een schouw te organiseren in hun onderneming. Op 3 oktober vindt er een schouw plaatst in een restaurant in Callantsoog in samenwerking met platform Schagen
Meer informatie
Amsterdam
Open Huis SWDA
Stichting Welzijn Doven Amsterdam
03-10-2017
In de week van 2 tot en met 7 oktober staat SWDA in het teken van de Week van de Toegankelijkheid. De toegankelijkheid voor dove mensen in horecagelegenheden en openbare ruimtes kan nog veel beter! Op dinsdag 3 oktober openen wij onze deuren voor een Open Huis om te laten zien dat SWDA toegankelijk is voor iedereen. Dus ben je benieuwd. Kom langs en het eerste kopje koffie is van ons!
Meer informatie
Amsterdam
In gesprek over Studeren en Werken met een functiebeperking
Hogeschool van Amsterdam
03-10-2017
Op de Amstelcampus gaan medewerkers in gesprek met studenten, docenten en medewerkers over Toegankelijkheid. Doel is bekendheid te geven aan de veelzijdigheid van het thema en bekend maken welke organisatieonderdelen en personen werken aan het verbeteren van de toegankelijkheid, maar ook het ophalen van wensen en vragen over het thema
Meer informatie
Huizen
Lancering ongehinderd app
02-10-2017
Lancering ongehinderd app
Meer informatie
Amsterdam
Deel je favoriete horeca-ervaring binnen HoorOnsAmsterdam
Slechthorend Amsterdam
02-10-2017
Heb je ook ondervonden dat het rumoer, de akoestiek, muziek of keukengeluiden niet toelaten om elkaar te verstaan of je je bestelling niet goed doorkomt omdat je de ober niet kon verstaan? Of heb je op een andere manier ervaren dat drempels bij
binnenkomst of lastig toiletbezoek door trappen je plezier in de locatie in de weg staan.
Deel je horeca-ervaringen met Slechthorend Amsterdam. Laat ons weten wat je favoriete koffietent, café of restaurant is en doe mee aan HoorOnsAmsterdam.
Heb je nog geen favoriet dan dagen we je uit om in deze week hiernaar op zoek te gaan.

Vind je het leuk om mee te werken aan een filmpje met je favoriete horeca? Laat het ons snel weten! Dan maakt onze filmmaker Jordy Blom het filmpje.
Of je kunt je ervaring op onze facebookpagina zetten of mailen. Foto’s en/of filmpjes zijn meer dan welkom. Je kunt je ervaringen ook delen op de netwerkborrel op 7 oktober.


Een checklist die je hierbij kan helpen en die je eventueel kunt doornemen met eigenaar of bediening is hier te vinden. We
delen dit in het kader van de landelijk week van de toegankelijkheid binnen Hoormij en Ieder(in).
Meer informatie
Badhoevedorp
Informatiemarkt
Gemeente Haarlemmermeer
30-09-2017
Informatiemarkten voor over wonen, welzijn en zorg in Badhoevedorp (30 september).

Wethouder Steffens- van de Water is aanwezig en zal de Week van de Toegankelijkheid in Badhoevedorp openen.
Op de markt is er gelegenheid tot het stellen van vragen of inwinnen van informatie over het VN-Verdrag. De Belangengroep Gehandicapten Haarlemmermeer zal op beide informatiemarkten in de informatiekraam informatie kunnen geven over het VN-Verdrag.
Meer informatie

Zeeland

Terneuzen
Lancering ongehinderd app
Ongehinderd
04-10-2017
Ongehinderd app wordt gelanceerd in Zeeuws-Vlaanderen op 4 oktober Dag van de #Toegankelijkheid in het gemeentehuis van @Gem_Terneuzen Kom je ook?
Meer informatie

Overijssel

Zwolle
Expeditie Gastvrije binnenstad
Toegankelijk Zwolle
03-10-2017
Zwolle timmert hard aan de weg om een toegankelijke stad te worden. Echter door de vele gebruikers, tegengestelde belangen en onwetendheid zijn er nog veel obstakels in de binnenstad te overwinnen. Op dinsdag 3 oktober gaan we met ontwerpers, uitvoerders, handhavers en ervaringsdeskundigen de stad in om te ervaren hoe het staat met de gastvrijheid van de Zwolse binnenstad.
Meer informatie
Steenwijkerland
Schouwen van eetgelegenheden
Gehandicaptenraad Steenwijkerland
02-10-2017
De Gehandicaptenraad Steenwijkerland is voornemers in de week van 2 t/m 7 oktober 3 à 4 eetgelegenheden te bezoeken met 2 personen per accommodatie en dan tijdens dat bezoekje de schouwlijsten af te werken. Na afloop willen wij de eigenaar/uitbater een lijstje geven met de 10 tips waarmee kleine onvolkomenheden gratis verholpen kunnen worden.
Meer informatie

Utrecht

Utrecht
Verhalen over toegankelijkheid gezocht
Gemeente Utrecht / Solgu
19-10-2017
Je kunt dan denken aan toegankelijkheid: kun je ergens naartoe, kun je erin en kun je normaal gebruik maken van alles? Maar het gaat ook over begrijpelijkheid van informatie, gastvrijheid, acceptatie.
Met jullie verhalen gaat de gemeente Utrecht aan de slag. Er wordt een plan gemaakt om de stad toegankelijker te maken. Als jullie vertellen waar je tegenaan loopt in het (dagelijks) leven, kun je veel invloed hebben op dit plan! http://www.solgu.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=1298:doen-wat-je-leuk-en-belangrijk-vindt-lukt-dat&catid=16:agenda&Itemid=16
Meer informatie
Utrecht
Landelijke ontmoetingsdag
Zonder Stempel
07-10-2017
Verspreid over het land organiseert het COC’s achttien ontmoetingscafés voor mensen met een licht verstandelijke beperking en homoseksuele gevoelens. Eén keer per jaar komen deelnemers van alle cafés bij elkaar om elkaar te ontmoeten en plezier te maken. Tussen 12.00 uur 20.00 uur organiseren we diverse workshop (daten, flirten, line dancing, koken), eten we gezamenlijk en vieren we feest. Op deze wijze leert iedereen op een ongedwongen wijze nieuwe mensen kennen en ontmoet misschien wel de liefde van zijn leven.
Meer informatie
Utrecht
Landelijke ontmoetingsdag voor LHBT’s
COC Midden Nederland
07-10-2017
Landelijke ontmoetingsdag voor LHBT’s met een verstandelijke beperking
Meer informatie
Amersfoort
Uit en thuis met het OV
PvdA Statenfractie
05-10-2017
In samenwerking met het SOLGU, Syntus en gedeputeerde mevrouw Verbeek, wil de PvdA graag aandacht vragen voor de bereikbaarheid van uitgaansgelegenheden voor mindervaliden. Is het openbaar vervoer goed toegankelijk en kun je als mindervalide na een terrasje ook weer makkelijk thuiskomen? We zullen na een drankje bij ''de Overburen'' gezamenlijk een stukje met de bus gaan.
Meer informatie
Maarn
Test je rolstoelskills! Proef en ervaar een beperking
Gemeente Utrechtse heuvelrug
04-10-2017Persbericht 20 september 2017


Primeur in de Week van de Toegankelijkheid:
‘Test je rolstoel-skills! Proef en ervaar een beperking’

Gemeente Utrechtse Heuvelrug, jongerenwerkers van de Stichting Sociale Dorpsteams Utrechtse Heuvelrug en het Militair Revalidatie Centrum (MRC) Aardenburg organiseren voor het eerst gezamenlijk een activiteit voor de landelijke week van de toegankelijkheid, van maandag 2 tot zaterdag 7 oktober 2017.

Op woensdag 4 oktober om 12.00 uur is iedere inwoner van gemeente Utrechtse Heuvelrug, jong van leeftijd of jong van geest, welkom in Maarn op het schoolplein van basisschool Wereldkidz Meent om deel te nemen aan deze primeur. Inwoners kunnen daar met en zonder beperking meedoen aan een van de activiteiten die de jongerenwerkers Lars en Jelle en medewerkers van MRC Aardenburg organiseren, zoals het testen van Rolstoel-skills tijdens de Wheelchair Challenge.
Voor mensen die niet bang zijn in het donker is er Cooking In The Dark in de keuken van Reinaerde Dagcentrum De Regenboog, Trompplein 2 in Maarn.

Wethouder Hans Nijhof: “De gemeente vindt het belangrijk dat iedereen vanzelfsprekend mee kan doen. Aanhaken bij een landelijk initiatief zoals de week van de toegankelijkheid biedt een mooie gelegenheid om hier op een vrolijke manier aandacht voor te vragen. Ik nodig iedereen van harte uit naar Maarn te komen om mee te doen.”

In de jaarlijkse week van de toegankelijkheid vragen belangenorganisaties voor mensen met een beperking extra aandacht voor het leven met een beperking. Het thema is dit jaar ‘Aan tafel! Toegankelijkheid bij restaurants’.

Voor meer informatie:
Gemeente Utrechtse Heuvelrug
Tel. (0343) 56 56 00
communicatieadvies@heuvelrug.nl

Meer informatie
Utrechtse Heuvelrug
Brainstormsessie over toegankelijkheid
Het RBT, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de KHN
04-10-2017
RBT, de gemeente Utrechtse Heuvelrug en de KHN u als ondernemer uit voor de brainstormsessie over toegankelijkheid voor mensen met een beperking in de horeca. Wanneer: 4 oktober 2017 Hoe laat: 10-12 uur Waar: gemeentehuis van de Utrechtse Heuvelrug, kerkplein 2 te Doorn. Dit jaar geven we vorm aan een bijzonder initiatief. Het RBT, de gemeente Utrechtse Heuvelrug én HKN doen gezamenlijk onderzoek naar de kansen voor een betere toegankelijkheid binnen de horeca. En we nodigen u uit om mee te denken over deze kansen. Waarom is toegankelijkheid belangrijk? Het levert geld op. Toeristen weten onze regio te vinden. Elk jaar is er een toename van mensen die onze regio bezoeken. Maar wist u dat 2,3 miljoen Nederlanders een beperking hebben? En als we de groep ouderen erbij nemen deze groep nog vele malen groter wordt? De vraag van toeristen binnen Europa naar toegankelijke voorzieningen ligt op 34% volgens recent onderzoek. Maar 9% van het aanbod is hierop toegerust. Dit potentieel willen we verzilveren. Denkt u met ons mee hoe dat zou kunnen? Graag horen we van u of u op deze ochtend aanwezig kan zijn om mee te denken over mogelijkheden de toegankelijkheid en daarmee de gastvrijheid in de heuvelrug nog verder te vergroten. Aanmelden bij: Giedo@grover.nl
Meer informatie
Amersfoort
Uitgaan voor iedereen?
Art.1 Midden Nederland, Gemeente Amersfoort, VVV Amersfoort, Stichting Smaak
04-10-2017
Uitgaan voor iedereen? Tijdens dit evenement willen we specifiek ingaan op de uitdaging voor de vrijetijdssector om deze toegankelijk te maken voor mensen met een beperking. We richten ons op wet- en regelgeving, ervaringen uit de praktijk en oplossingen! Aanmelden verplicht via http://bit.ly/2o5IB9O
Meer informatie
Utrecht
Congres Een Schat aan Ervaring
U Onbeperkt, Solgu en Doen&Laten ism gemeente Utrecht
03-10-2017
Conferentie over ervaringsdeskundigheid.
Hoe zet je ervaringsdeskundigheid professioneel in?
Hoe deel je je ervaring?
Een inspirerend programma met sprekers en workshops Initiatiefnemers: U Onbeperkt, Solgu, Doen en Laten
Sprekers: Emeritus lector Doortje Kal over Kwartiermaken voor inclusie; Wethouder Kees Diepenveen over Utrechts beleid. Dagvoorzitter: Ady Hoitink
Met workshops van:
Buurtteams Utrecht, Wij3.0, Leger des Heils, Kwartiermakers Utrecht, Meetellen in Utrecht, Tussenvoorziening, Reinaerde, Doen& Laten, Lister/Enik Recovery College, LFB, U Centraal en MEE Utrecht Gooi en Vecht, Solgu, U Onbeperkt. Ook is het VN-Vertelpunt van de Coalitie voor Inclusie aanwezig.
Ondersteuning van de gemeente Utrecht, programma Meedoen naar Vermogen
Meer informatie
Utrecht
#toegankelijkheidvoormijis
ROC Midden Nederland - Plein373
02-10-2017
Plein373 zet zich samen met studenten van het ROC Midden Nederland in voor toegankelijkheid!

Wat is toegankelijkheid voor jou?
Vertel het de ruim de 17.000 studenten van het ROC Midden Nederland in een kort filmpje.

Deel jouw filmpje via https://www.instagram.com/plein4every1/ of mail naar 500070@edu.rocmn.nl
#toegankelijkheidvoormijis
Meer informatie
Zeist
Uitreiken toegankelijkheidsprijs
Gehandicapten en patientenplatform Zeist
02-10-2017
In de week van toegankelijkheid, 2 tot 9 oktober 2017, zal het Gehandicapten en patiëntenplatform Zeist een prijs uitreiken. Wij zetten een Horecaondernemer in de spotlight omdat deze toegankelijkheid heeft bevorderd door investering en afspraken na te komen.
Meer informatie

Snel naar